Tudatalatti birodalom

2016. június 06. 07:40

Az elmúlt néhány évszázad során, nagyjából Mohács óta az a hibás mintázat ismétlődik, hogy „jöjjön már valaki, és csináljon már valamit”, pedig ahogy a költő mondja „nem jön feloldó égi jel, nincs mentség, győzni kell”.

2016. június 06. 07:40
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Felállva ünnepelte a közönség Jelenczki István filmrendező legújabb alkotását, az Ön-tér-kép, A magyar nemzet lelkiállapota című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Érdemes kicsit eltöprengenünk azon, hogy minek is köszönhető ez a siker, és miben segíthet nekünk ez a film, egyáltalán ez a sajátos új módszer. (...)

A nemzetállítások egyértelműen jelzik, hogy a legelső szellemi teendő a rend helyreállítása volna. Majd ezt követően a szakralitás, az egyetemes szeretet, a nemzet alkotó, pozitív szellemi energiáinak összekapcsolása a cselekvő erővel, a nemzet-újrateremtő cselekvéssel. Ezek a feladatok várják a mai fiatal nemzedékeket, és ez az elmúlt évszázadok legsúlyosabb kihívását jelenti számukra. Az elmúlt néhány évszázad során, nagyjából Mohács óta az a hibás mintázat ismétlődik, hogy »jöjjön már valaki, és csináljon már valamit«, pedig ahogy a költő mondja »nem jön feloldó égi jel, nincs mentség, győzni kell«. Mindez nem azt jelenti, hogy a Gondviselés, mint az egyetemes szeretet megjelenítője elfordult volna tőlünk, de azt igen, hogy a Gondviselés is csak a mi hitre és szakrális tudásra épülő bátor és becsületes cselekedeteinken keresztül tud megnyilvánulni, amit a népi bölcsesség, mint az ősi alapmintázat hétköznapi megjelenítője, úgy fejez ki, hogy segíts magadon, az Isten is megsegít.

És legvégül még annyit tennék hozzá mindehhez, hogy a nemzetállítást bemutató film a szó legteljesebb értelmében minden emberi lényhez szól, politikai hovatartozástól teljesen függetlenül. Hiszen éppen azt mutatja meg, hogy a politika, mint olyan, valójában képtelenségre vállalkozik, mert lehetőleg azonnal és kívülről akar valamit látványosan (vagy inkább »látványtechnikailag«) megváltoztatni, ami belső (mondhatni a lélek legbelső, legintimebb tereiben létező) és csak meghatározhatatlanul hosszú idő alatt változtathatja meg mintázatát. És persze akkor sem külső kényszerek hatására. Mindez talán illő szerénységre taníthatná a politika szereplőit, ami önmagában is reménykeltő fejlemény lehetne. Ezért is ajánlom mindenkinek jó szívvel a film megtekintését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. június 06. 12:19
A kommunisták nagyon jól tudják, hogy a magyar mindig másokat okol saját szaros élete dugába dőlése miatt, és imádja, ha bűnbakot talál. Orbán tökéletesen ráérzett erre a néplélekre, és mióta ők uralkodnak, mindig van bűnbak: - IMF - Brüsszel - bankok - multik - rezsi - migránsok - liberálisok - melegek - Soros - háttérhatalmak És az ostoba magyar néplélek megeszi, hogy a havonta eléállított szélmalom miatt nem tud ő érvényesülni. Imádja, hogy másra lehet kenni saját tunyaságát, és büszkén menetel hogy nemleszünkgyarmat meg fújfújbrüsszelezik, miközben nyugati életről álmodik, de az újításoktól retteg, ahogy attól is, hogy versenyben kelljen megmérkőznie a piacon. És nem veszi észre az ostobája, hogy azért szar a kis koszlott élete, mert miközben ő zabálja a központi propagandát, az elit ellopja az ország fejlődéséhez szükséges pénzt a közösből.... És nem, ez nem a hatvanas évek...
áfonya
2016. június 06. 11:18
Nyugaton majdnem egy évszázadig eldugva tartják azt a fontos dokumentet ami a magyarokat megilletné ,ne gondoljuk hogy elénk teszik olvashatóvá kutathatóvá teszik ,,bűnös szerződést megíró nyugat nem mer a magyarok szemébe nézni . Szerződés 2020-ban jár le,utána a nyugat széttárja a kezét "sajnáljuk" szót oda dobja nekünk...Szerződés akkor lesz érvénytelen ha az eredeti állapotot vissza állítanák..De nagyon nem úgy néz ki ..... amit elvettek a szomszédoké lett országunk szét darabolására nincs indok............Sőt a betolakodók beáramlásával megismétlődik 1920.........Merkel hazudozik összevissza mert 2000-3000 ezer befogadásra gondolt ő indította meg a lavinát ,,,,, jó volna a ladyt emlékeztetni meghírdette a befogadást ,neki köszönhető a beáramlást ,...ezt oda szemébe mondani ne hazudozzon ne bennünk keresse a hibát ,,,,,mert Orbán úr mindent megtesz Európa védelméért.
kuwiq
2016. június 06. 10:30
"Mindez nem azt jelenti, hogy a Gondviselés, mint az egyetemes szeretet megjelenítője elfordult volna tőlünk, de azt igen, hogy a Gondviselés is csak a mi hitre és szakrális tudásra épülő bátor és becsületes cselekedeteinken keresztül tud megnyilvánulni, amit a népi bölcsesség, mint az ősi alapmintázat hétköznapi megjelenítője, úgy fejez ki, hogy segíts magadon, az Isten is megsegít. " Vannak még hasonló népi bölcsességek: "Minden szentnek maga felé hajlik a keze." "Annyit ér, mint halottnak a szenteltvíz." Ha már a népi bölcsesség szakrális vonatkozásairól beszélük.
22-es csapdája
2016. június 06. 10:16
Nem veszi be a végét a program...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!