Szétesésben

2016. június 13. 19:16

A későbbi Párbeszéd Magyarországért tagjai részben azért távoztak, amiért most Schiffer András is. Hogyan és miért lehetetlenült el Schiffer András az LMP-ben?

2016. június 13. 19:16
Böcskei Balázs
Magyar Nemzet

„Az LMP nagy integrációs története pár éves leforgása alatt dezintegrációs történetté változott. A korábban már említett heterogén, hangulat- és szellemgazdag világ kiüresedett. Okkal utal rá Schiffer is, hogy nincs szellemi erőtér a párt körül. A pártnak nincs látható értelmiségi hátországa. Ángyán József vagy Mellár Tamás lakossági fórumokra »hurcolása« nem jelenti azt, hogy utóbbiak kifelé bármit is reprezentálnának az LMP-ből.

A párt stratégiája nem körvonalazódik, az LMP a 2016-os megváltozott politikai környezethez úgy alkalmazkodik, hogy rendre a 2014-es szövegpanelek és -tartalmak köszönnek vissza – vonatkozzon ez politikai vagy szervezeti kérdésekre (vö.: Kétszer akkora energiával kell folytatni – interjú Szél Bernadettel. Magyar Nemzet, 2016. június 7.). Nehéz ma körvonalazni, hogy a politikailag közönyös sokaságon kívül kiket és hogyan akar megszólítani az LMP, amely az elmúlt hat évben érdemi szervezeti bővülést nem tudott felmutatni, és identitását reprezentáló (köz)politikai húzóprojektje nincs (mint például a PM-nek az alapjövedelem, amelyről a gondolkodás még az »ősidőkben«, az egységes LMP-ben kezdődött).

Hadházy Ákos antikorrupciós tematikája egyelőre arra lehet elég, hogy nagyobb felületen zárkózhat fel a Jávor Benedek, Juhász Péter páros mellé. A párt politikusainak habitusa távol áll a politikai szerepet önkénteskedésre felcserélő, sok tekintetben még mindig politikaiosztály-kritikus, »tisztakezű« jobbikosokétól vagy az ápolói mélytársadalomba lemerülő baloldali, pártjában (PM) ilyen módon egyedül eljáró Szabó Tímeáétól.

Emellett a párt nem bír olyan mintaprojektekkel, mint az ex-LMP-s Karácsony Gergely, Szabó Rebeka által is fémjelzett Zugló, ahol mind a szociális, mind a zöld területen jelentős előrelépések történnek. S most Schiffer személyében »a« politikust is elveszítette a párt, miközben például földpolitikusának (Sallai Róbert Benedek) hitelessége és gazdatársadalmi beágyazottsága nem elégséges feltétele egy látható politikusi karakternek egy olyan mezőnyben, ahol megszámlálhatatlanul sok hasonló kihívója van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2016. június 14. 09:21
Azért kellett mennie mert a baloldal utolsó reményének,az újboli összefosásnak a fő akadálya.Úgy nézett ki hogy megmaradt egyetlen,hiteles ballib politikusnak.Szerintem megint a liberális árnyékhatalom szarkeverése áll mögötte.
pollip
2016. június 14. 08:00
Itt a pm tervezete:-))))) http://index.hu/belfold/2016/06/14/kozos_lista_elovalasztas_karacsony_gergely/
twist
2016. június 14. 04:21
A Karácsony Gergely, SZabó Rebeca által "fémjelzett" Zugló a lepusztulás állapotában van. Mióta ezek vezetik a kerületet, mindenhol szemét, gondozatlan parkok, hajléktalanok. Szét kell nézni a Bosnyák téren, milyen állapotok vannak. A Nagy Lajos király útja a főváros szégyene, semmi előrelépés a városközpont ügyében.
rocksztar
2016. június 13. 23:54
Böcskei még mindig szabó Rebekát d'gja? és még egy elemzést is ír róla?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!