A „terroristaügy” igazi tétje

2016. május 27. 16:59

Ez a vádirat ugyan nem bélyegzi meg „terroristaként” az egész magyar közösséget, de a székelyföldi, általunk teljesen legitimnek tekintett autonómiamozgalmat szélsőséges, irredenta és revizionista címkékkel látja el, s összemossa a terrorizmussal.

2016. május 27. 16:59
Rédai Attila
Székelyhon

Többször tesz említést ugyanakkor a vádirat olyan rendezvényekről, amelyeknek a célja »az erdélyi magyar közösségben erős ultranacionalista és románellenes érzelmek ápolása” annak érdekében, hogy feszültté tegyék a két nemzeti közösség közötti viszonyt. Ezen rendezvények említésekor a vádirat kitér arra is, hogy a szervezők – amelyként egy alkalommal konkrétan megemlíti a HVIM-et – »problémás, terrorizmussal és szélsőségességgel terhelt« régiókból – Katalóniából, Baszkföldről és Észak-Írországból – hívnak résztvevőket és felszólalókat »szélsőjobboldali« pártok képviseletében. De hogy ne legyen kétségünk, hogy a Székely Szabadság Napjáról van szó, amit ugye, mint tudjuk, soha nem szervezett a HVIM, egy külön bekezdésben foglalkozik a szöveg az évente március 10-én megszervezett eseményekkel is. A DIICOT ügyészei szerint ezt a rendezvényt arra használják fel »minden évben a magyar nacionalista-szélsőséges erők, hogy propagandát folyamatosítsanak a xenofób-irredenta mozgalomnak« az erdélyi magyar közösség körében, aminek célja a közvélemény irányítása Székelyföld területi autonómiájának kivívásának elfogadására »minden áron, tehát erőszakkal is«. S hogy még nyilvánvalóbb legyen a »kapcsolat” az autonómiatüntetések és a »merényletkísérlet«között, a vádiratkivonatban háromszor tesznek említést Izsák Balázsnak (akit név szerint nem említenek) egy 2012. január 6-án Marosvásárhelyen mondott beszédéről (valójában felhívásáról), amikor az elnök így fogalmazott: »A Székely Nemzeti Tanács Székelyföld területi autonómiáját tűzte ki célként, és a huszonegyedik századi Európa nyelvén ez éppen a törvényes, szabad és független, nemzeti jogállást jelenti.« Az idézetet bűnjelként Beke István házában foglalták le.

S még sorolhatók a példák, kezdve a székely zászló szintén bűnjelként való képi azonosításától a Kovászna megye határán található, Székelyföldet turisztikai szempontból népszerűsítő óriásplakátnak a HVIM hungarista szimbólumai közé való becsempészéséig vagy az 1984-es sepsiszentgyörgyi szoborrobbantás megemlítéséig, amely a vádirat szerint annak is a bizonyítéka, hogy Magyarország menedéket nyújt a magyar nemzetiségű »köztörvényes bűnözőknek«, mint például a fekete március nyomán elítélt Barabás Ernőnek is, akit nem adott ki Romániának Magyarország.

A kézdivásárhelyi »terroristaügy« pere úgy tűnik, túlmutat majd Bekééken és szervezetükön: az igazi tét a székelyföldi autonómiamozgalom inkriminálása lehet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki1
2016. május 28. 15:39
A székelyföldi magyaroknak a "revizionizmus" nem sértés, hanem dícséret! A revizionizmus a végső cél, te ökör szerző!
packó_
2016. május 27. 20:51
USA fogja "Romániát" az oroszok miatt. A DIA a CIA fiókügynöksége, aminek a révén teljesen megfogják az egész romániai politikai osztályt. A román katonai elit teljesen befeküdt az USA-nak. A valódi hatalom és az ész megont ott van, ahol 1989-ben. Az SRI-n belül van néhány ember, aki a román érdeket képviseli.
luga
2016. május 27. 18:46
Ez a módszere a liberálbolsevista örökösöknek. Európában mindenütt.
Onurisz
2016. május 27. 17:44
Volt valakiben egy szemernyi kétség, hogy a román állam az első adandó alkalommal kihasználja a legkisebb hülyeséget is az erdélyi magyar jogvédő mozgalmak kriminalizálására és az aránytalan, megfélemlítő odavágásra? (Ugye emlékszünk még hogy csinálták ezt a szerbek?) Az első adandó alkalom az, amikor nem kellenek a magyarok a kormánytöbbséghez, a hülyeség pedig néhány szűkagyú irredenta hőzöngése és ostoba petárdázása összeállt. Most jó ügyvédek kellenek és el kell menni a legvégső jogi fórumig, hogy a lökötteket ki lehessen mosni. Azért kilóg a lóláb, átlátszó a román ügyészség játszmája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!