Hiperűr-politológia — Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

2016. május 17. 14:41

A honi politikatudomány történetének egyik legérdekesebb könyve jelent meg a Nemzetközi Könyvhétre: Tóth Csaba A sci-fi politológiája című kötetével egészen egyedülállót alkotott.

2016. május 17. 14:41
Földi Bence
Medium

A sci-fi politológiája legnagyobb erénye számomra, hogy az első felének leíró elemzései olyan jól sikerültek, hogy azok is simán megértik, akik az adott univerzumot nem ismerik. Így például mellbe vágott, hogy a számomra sokáig csak tiniknek szóló kalandregénynek és -filmnek tartott Éhezők viadalának hardcore politikai vonulata is van. Pompásan kiderül belőle, hogy ha racionálisan gondolkodunk, nem feltétlenül a lázadás a legmegfelelőbb válasz egy elnyomó diktatúrával szemben.

Számomra azonban mégis a Star Warsról szóló fejezet a legérdekesebb, hiszen a témában még a Star Wars és tudomány című, MNO-n futott ötrészes cikksorozatomba készítettem interjút a szerzővel. Tóth Csaba már ott is kifejtette nézeteit arról, mennyivel demokratikusabb egészen a végéig Palpatine főkancellár a Jedi Tanácsnál és hogy utóbbi mindenféle legitimitás nélkül tevékenykedett a galaxisban.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avmanster
2019. április 04. 01:42
"A honi politikatudomány történetének egyik legérdekesebb könyve" ahogy azt Bence elképzeli. lapozzunk!
brekker
2016. május 18. 05:12
A film beetetés, világmagyarázat. A szituációkra ráismerőknek később előbbrelépési lehetőség, ha jól alkalmazzák a tanultakat. Első lecke: Az Erő legyen veled.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!