A civileket nem lehet leváltani

2016. április 08. 16:32

Ma van a kétéves évfordulója, hogy a kormányzat háborút kezdett a „norvégos” szervezetek ellen. Azóta sok minden történt, leginkább az, hogy a vádakból semmi nem bizonyult igaznak.

2016. április 08. 16:32
Móra Veronika
hvg.hu

De a következmények még súlyosabbak: mivel jól láthatóan a civilek számára elérhető összes pályázati forrást maradéktalan kormányzati befolyás alá akarják vonni, a következő néhány évben egyre nehezebb körülmények várnak a be nem hódoló vagy társadalmilag hasznos tevékenységüket fel nem adó civilekre. A civil fenntarthatóság mutatója már eddig is romló értékeket mutatott: legutóbbi, 2015 nyarán kelt jelentésünkben, az USAID által közzétett szektoranalízis magyarországi fejezetében kimutattuk, hogy a hazai civil nonprofit szervezetek túlélési esélyei soha nem látott mélységbe zuhantak. A 2000-es évek közepén megfigyelhető kiegyenlített teljesítményt (2,6–2,7 pont) követően 2010 után (2,8 pont) kerültek lejtőre, s ma már az igen szomorú 3,4 pontos értéket mutatják az egytől hétig terjedő skálán, ahol a magasabb értékek a gyengébb fejlettségre utalnak. Pénzügyi életképességük, érdekképviseleti súlyuk, társadalmi elismertségük pedig ennél is kedvezőtlenebb.

Szűkülő források, növekvő adminisztrációs terhek, eljelentéktelenedés – ez vár a pótolhatatlan szociális és egészségügyi tevékenységet, jogvédelmet, vagy éppen csak a kormányzati megaberuházások útjában álló fák védelmét magukra vállaló szervezetekre. Ezt pedig sem az Ökotárs, sem a magyar társadalom nem engedheti meg magának.

Úgy érezzük, nem csupán részünk, de komoly felelősségünk is van abban, amit a civilek eddig elértek, és ezeket az értékeket meg kell őriznünk. A »zöldfolyosót«, amelyen velünk és mellettünk a támogatásainkban részesülő, partneri kapcsolatban lévő civil szervezetek ezrei szabadon járhatnak, hogy programjaikat megvalósítsák, nem engedjük át a buldózereknek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. április 09. 14:46
A civileket nem lehet leváltani" Civilek? Fizetett ügynökök!!!
Orange79
2016. április 09. 05:01
A végén persze mindig kiderül, hogy az ilyen-olyan un. "civil" csoportocskák mögött valójában valamelyik ballib csürhe sompolyog a baromira civil, baromira önszerveződő, baromira öntudatos propaganda látszatával.
Békanász a hasadon
2016. április 08. 23:55
3. Nemzeti Kapcsolattartó (NK) Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága Feladatai: Teljes körű felelősség a programok szabályszerű, és az Együttműködési Megállapodásokban foglalt céloknak megfelelő végrehajtásáért, programvégrehajtás nyomon követése, Monitoring Bizottság felállítása, a támogatások felhasználásához szükséges intézményi, pénzügyi és eljárási szabályok kialakítása, jelentéstétel a donor országok felé. http://www.norvegalap.hu/altalanos-leiras A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, röviden NFÜ-t a második Gyurcsány-kormány 2006-ban hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Tervet végrehajtó szervezetek összevonásával. A Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossága alatt létrejött központi hivatal abból a célból jött létre, hogy egy, az eddigieknél hatékonyabb és átláthatóbb intézményrendszer irányítsa az európai uniós támogatások szétosztását és eredményes felhasználását Magyarországon. https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_Fejleszt%C3%A9si_%C3%9Cgyn%C3%B6ks%C3%A9g 475/2013. (XII. 17.) Korm. rendelet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetésével összefüggő egyes kérdésekről A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 1. § (1) A Kormány a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (a továbbiakban: NFÜ) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 11. §-a alapján 2014. január 1-től jogutóddal (beolvadással) megszünteti. (2) Az NFÜ általános jogutódja - az Áht. 11. § (3) bekezdése szerinti átvevő költségvetési szervként - az e rendeletben meghatározott kivétellel a Miniszterelnökség. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300475.KOR Kádár Apró dögei meg a libás épitette a klientúráját - átláthatóan persze. Anyátok.
csurcsányi
2016. április 08. 21:45
A norvég alap az legalább olyan civil szervezet,mint Soros Gyuri bácsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!