Koszovóban elfogatóparancsot adtak ki Šešelj ellen

2016. április 12. 13:12

Az Észak-Koszovóban élő szerbekhez akart ellátogatni az ottani, előre hozott parlamenti választások kapcsán Vojislav Šešelj szerb politikus, aki ellen ezért elfogadóparancsot adott ki Pristina. Šešelj, akit nemrég mentett fel a hágai Nemzetközi Bíróság, a délszláv háborúban elkövetett bűntetteivel szerzett magának hírnevet.

2016. április 12. 13:12

Elfogatóparancsot adtak ki Vojislav Šešelj szerb ultranacionalista politikus ellen Koszovóban – jelentette a pristinai belügyminisztérium döntéséről a Zeri című koszovói napilap honlapján kedden.

A jobboldali Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét azonnal letartóztatják, amint átlépi a szerb-koszovói határt – írta a hírportál. 

Pénteken Petrit Selimi koszovói külügyminiszter kijelentette: Vojislav Šešelj nem léphet Koszovó területére. Indoklása szerint a délszláv háborúk idején a politikus szavainak és tetteinek következtében több ezren vesztették életüket a Balkánon. 

A szerbeknél kampányolt volna

A korábban háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešeljt március 31-én a vádpontok mindegyike alól felmentette a hágai Nemzetközi Törvényszék. Egyebek mellett a délszláv háború idején, 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolták. A koszovóiak szerint pedig Slobodan Milošević akkori jugoszláv elnök mellett jelentős szerepe volt az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus kirobbanásában.

Šešelj néhány napja jelentette be, hogy az április 24-i előre hozott parlamenti választások kampányának során az Észak-Koszovóban élő szerbekhez is ellátogat, Pristina erre reagálva tiltotta meg belépését.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2016. április 12. 14:17
Nem tisztem Šešelj Vojislavot védeni. Azt viszont el kell ismerni, hogy bár a többi háborús uszítóval szemben tizenévig nyösztették Hágában – még úgy sem sikerült bűnösnek ítél(tet)ni, hogy közben a taláros testület bírási sorra nyújtották be a fölmondásukat, mert nem akartak megfelelni a politikai nyomás kényszerének. Fegyveres (tömeg)gyilkosok vannak még mindig szabadlábon, se szeri, se száma azoknak, akik "csak" harácsoltak, erőszakoskodtak, kifosztották a harci zónák lakosságát, gyújtogatták az ingóságokat. Hozzájuk képest az önjelölt vajda csak egy hordószónok volt, aki – ismétlem, kétség sem fér hozzá – igen dicstelen szerepet töltött be a véres balkáni konfliktusban, de hát ezen az alapon sok közvetítő, tétlenül szemlélő, vagy éppen uszító nagyhatalom akkori politikai eminenseit is számon lehetne kérni, vagy hadbíróság elé állítani a mára nyugdíjas tábornokaikat. Mert csak a hülye nem látja, hogy az ex-jugoszláv térség egy évtizedig tartó kegyetlen agóniájában érdekeltek voltak más hatalmak is. Nélkülük, legalább a cinkos hallgatásuk nélkül, elképzelhetetlen lett volna mindaz a borzalom, ami Szlovéniától kezdődően a horvátokkal, bosnyákokkal, majd Koszovóval is megtörtént. Sokkal valószínűbb viszont, hogy politikai és gazdasági érdekeik mentén intézték el a polgárháborús évek ügyeit. Úgy valahogy lettek az UCK koszovói gerillái átminősítve "szabadságharcossá", ahogy vica versa az afgán mudzsaheddinek váltak máról holnapra Al-Kaidás terroristává... A jelenlegi koszovói hatalmi garnitúra füle mögött is épp elég vaj van. Vagyis heroin, fegyver- és másmilyen illegális kereskedelem, amibe a nyugaton futtatott prostitúciós láncaik még a legbagatellebb tételnek számítanak. Persze, akiknek ilyen tengerentúli "jó barátaik" vannak, azok büntetlenül vihetik a drogot – akármit – Párizsba, Brüsszelbe, a németekhez, meg Bécsbe vagy akár a Skandináv országokba. Csak a megfellebbezhetetlen erkölcsi igazolványukat ne lebegtessék! És főleg ne akarjanak számon kérni! Az kb. annyira lenne hiteles, mint Gyurcsány Ferenc, aki a villája alagsorában lévő kiszáradt medence alján lecsempült zománcos lavórban mosdana minden reggel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!