A balta jegyében

2016. március 13. 09:29

Apró ajándékok erősítik a barátságot, a férfibarátságnál pedig nincs szentebb dolog a világon.

2016. március 13. 09:29
Lendvai Ildikó
Népszava

„A sajtóhírek szerint Orbán a Fidesz elnökségi ülésén elismerte: ő adott engedélyt arra, hogy 2012-ben a gyilkost kiadják Azerbajdzsánnak, ahol rögtön szabadon bocsátották, kitüntették, hősként ünnepelték. A kormányfő előtte pár hónappal vizitált a »keleti nyitás« egyik célpontjaként kiszemelt, olajban gazdag országban. Hazaérkezése után ezzel a kis figyelmességgel járt az azeri elnök kedvébe. Apró ajándékok erősítik a barátságot, a férfibarátságnál pedig nincs szentebb dolog a világon. Nálunk abban reménykedtek, hogy az azeri állami olajalap viszonzásként pár milliárd eurónyi magyar állampapírt vásárol. Hát ez nem jött be, ahogy a Kínáról való hasonló ábrándok sem. Csak a blama maradt. Illetve nem zárnám ki, hogy azokból az apró ajándékokból jutott - ha nem is a közkasszába -, néhány magánzsebbe. (...)

Persze egy jóízű csevej sokat ér, az ember elmegy érte a világ végére is, mégis elgondolkodtam: mi az ördögöt keresett népes delegáció élén a miniszterelnök már megint Bakuban? Újabb baltás gyilkost momentán nem tartunk fogva. Azt sem lehet mondani, (ettől még Orbán mondta), hogy az előző vizittől szárba szökkentek volna gazdasági kapcsolataink. A magyar export alig növekedett, az import csökkent. Azerbajdzsán nincs az első 60 között a külkereskedelmi partnereink sorában, még a 2009-es kereskedelmi szintet is csak tavaly sikerült újra elérni. Ezért nem érdemes felvállalni a protokoll-koszorúzást a diktátor hasonló hajlamú papájának (aki nemcsak KGB-s múltjáról, hanem a helyi maffiával való együttműködéséről is híres) szobránál. Bár Orbán előtt tisztelgett ott más is, aki Magyarországról jött. Speciel a baltás gyilkos, első útján a szabadon engedése után. És az is igaz, hogy koszorúztak ott már más kormányfők is, befogott orral, haszon reményében.

Csakhogy Orbán nem vádolható ezzel. Azerbajdzsánra újabban szűk esztendők járnak. Nem lehet lejmolni. Eddig az olajból éltek, ez fedezte a költségvetés felét. Most viszont az olajárak olyan alacsonyak, hogy a deficit 12 százalék, az infláció 14 százalékos. Aliyevnek tehát még csak nem is pénzért udvarolt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. április 02. 13:17
"" ő adott engedélyt arra, hogy 2012-ben a gyilkost kiadják Azerbajdzsánnak"" Bezzeg böszme még mindig tagadja, hogy 2006-ban ő adott engedélyt a gumilövedékekre. Szemkilővésre.
Korrupt Kornél
2016. március 14. 09:05
ildimama a sarlóra és a kalapácsra már nem emlékszel? Minek neked a balta? Fát akarsz vágni a tűzre? Nincs gázod? pedig 2010 óta nem emelkedett az ára! -na, ezt lassan írtam, hogy megértsd!
justiceforhungary
2016. március 14. 05:29
dögös párttag
koronaszepe
2016. március 13. 22:16
Orbán Viktor látványosan vergődik a KGB által szőtt hálóban. Vajon mivel fogják?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!