Ez lenne a mi Weimarunk?

2016. március 17. 10:44

Amikor Weimarról van szó, egyrészt a pártrendszer széttöredezettségét értjük alatta. Másrészt a politika nyelvének és tetteinek radikalizálódását. Mindkettő megfigyelésére alkalmunk nyílik.

2016. március 17. 10:44
Jakob Augstein
Der Freitag

„Amikor Weimarról van szó, egyrészt a pártrendszer politikai cselekvőképességet veszélyeztető kis egységekbe való széttöredezettségét értjük alatta. Másrészt a politika nyelvének és tetteinek radikalizálódását. Most mindkettő megfigyelésére alkalmunk nyílik. Mindkét nagy párt elhanyagolta a politikai szerkezet által nekik szánt feladatokat.

Szövetségi köztársaságunk hajnalán akadt pár nagyobb téma, amikben volt arra potenciál, hogy darabjaira tépjék politikai rendszerünket: az újrafegyverkezés, kapcsolatunk a nyugattal, majd keletnémet-politikánk. Ezekben az idők folyamán sikerült megteremteni a konszenzust. Ezen közös fundamentum fölött azonban minden párt különböző témákra helyezte a hangsúlyt.

Egy stabil politikai rendszerben a pártoknak pont annyi közös pontjuk van, amennyi szükséges, és pont annyi az eltérés köztük, mint amennyi szükséges. Ezt a szabályt az elmúlt években nem csupán elhanyagolták, még meg is fordították: a középre jutás iránti küzdelemben annyira hasonlóvá akarnak válni egymáshoz, amennyire csak lehet. Ez mindkét nagy párt számára katasztrofális.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. március 17. 16:55
Weimar: a klasszikusok és nagy szellemek városa. Goethe és Schiller, Herder és Wieland, Nietzsche, Fürnberg, Liszt, Bach, Cornelius, Gropius, Feininger, Klee, Itten... A nagy nevek Weimarban, a német és európai szellemi történelem ékkövében egy egész csapatot alkotnak. A Weimari klasszika, akárcsak a Bauhaus a mai napig a kultúra világítótornya, amely Weimarban harmonikusnak és valósággal túl gazdagnak mutatkozik. Ja ezek nem alkottak pártokat.
OberEnnsinnen
2016. március 17. 14:24
Németország Weimarja? Nem más, mint a: Der Freitag, benne Jakob Augstein! És a számtalan Freitag és számtalan Jakob! Ulfkotte nélkül.
Aerion
2016. március 17. 12:35
Weimar adekvát párhuzam, de jelenleg még mindig nem eléggé kiteljesedett. Teljes egységfrontját akkor éri majd el, amikor a balliberális hatalom restaurálódik Magyarországon. Isten kegyelmezzen nekik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!