A fetisizált román nemzetállam esete a régiókkal

2016. március 02. 17:51

A mai Románia – nem hatékony intézményeinek tömkelegével és bürokratikus túlburjánzottságával – továbbviszi modernitásunk egyik alapító mániáját, a nemzeti egység alapjául szolgáló központosítást.

2016. március 02. 17:51
Ioan Stanomir
Főtér

A mai Románia – nem hatékony intézményeinek tömkelegével és bürokratikus túlburjánzottságával – továbbviszi modernitásunk egyik alapító mániáját, a nemzeti egység alapjául szolgáló központosítást. A sokoldalúan fejlett fejletlenség rátevődik a decentralizálás és helyi autonómia bármilyen hiteles formájával szembeni – kivédhetetlen – ellenségességre.

Azt a groteszk  gyakorlatot, hogy hazánkat helyi oligarchák által ellenőrzött feudumokra osztjuk, csak ennek az involúciós forgatókönyvnek a meghosszabbításaként lehet értelmezni, mely a források önkényes osztogatásán és azoknak a kezdeményezéseknek az állandó elrettentésén alapul, melyek értelmet és identitást adhatnának történelmi tartományainknak. (...)

Egy lehetséges új Románia  bármennyire is donkihotésnak is tűnik egy ilyenfajta jövőbe tekintés  elválaszthatatlan attól, hogy újra meg kell találni a hazafias kohézió ezen helyi és regionális szintjét. Származási helyünk kulturális emlékezete, a szülőföld iránti ragaszkodás, a minket meghatározó kis hagyományokhoz való kötődés alkotják azt az alapot, melyre az új hazafias építmény felállítható.

Ennek a Romániáról alkotott új elképzelésnek a középpontjában a sokszínűségnek kell állnia, nem a monolitizmusnak. A helyi és regionális kormányzás az az eszköz, mely lehetővé teheti ezeknek az organikus hazafiságoknak az újbóli életre keltését. Ezek összefogásából pedig fokozatosan majd kialakítható lesz egy másfajta román hazafiság.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. március 03. 07:28
Hát, a megrablottaknak a román hazafiság nem fog sikerülni. Egyetlen út van, ami a Habsburg-Magyar Birodalomban volt. Elismerni a nemzetiségek jogait. Aztán majd jönnek a hivatásos lázítók és szétcincálják az egészet. És akkor helyreáll a világ rendje, azt kapja Románia, amit megérdemel.
Photon
2016. március 02. 19:39
Hol van a next?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!