Ez vastagon kádárizmus

2016. január 19. 16:56

Ez egy kádárista tömeglélektani alapokra építő, újfeudális, mezőgazdaságban és kultúrában egyaránt nagybirtokokat építő, csókosoknak kedvező, tudás-, kreativitás- és piacellenes ország. Interjú.

2016. január 19. 16:56
Vágvölgyi B. András
hvg.hu

„hvg.hu: A hatalom mai képviselőivel egykoron baráti kapcsolatban voltál, közös katonaélmények, pártalapítás, vagy hogy csak messzebb ne menjek, Kövér Lászlónak hívták a Narancs első felelős kiadóját, amely tény 2016-ben meglehetősen perverznek tűnik. Talán te tudod rá a választ: ez egy igazi változás? Hiszen itt az újdonsült oroszbarátságon kívül van még vagy 50 olyan dolog, amiben homlokegyenest mást gondolnak az egykori »fiúk«. Vagy a professzionális politika mindig is egy bábszínház volt, pillanatnyi érdekekkel, tehát felesleges beleképzelni többet?


V. B. A.: Régi gitt. De vannak újszülöttek is. Tehát én azzal a körrel mozogtam együtt, akik később leléptek, és vagy az SZDSZ-ben vagy függetlenként találtak otthonra 93-94 táján. Közhely, de nem lehet nem elmondani, hogy akkoriban felismerték Orbánék, hogy lesz egy politikai vákuum, amit be lehet tölteni, és elmentek jobbra – ennyi a történet leegyszerűsítve. Érdekalapú változás volt, nem személyiségfejlődés gyümölcse. Orbán Viktor személyiségrajzát pedig nem most szeretném széles mozdulatokkal megrajzolni…

hvg.hu: Pedig jó lenne, mégis csak egy posztjáról kirobbanthatatlannak tűnő miniszterelnökről beszélünk, aki meghatározza a magyar valóságot.

V. B. A.: Nem értek egyet Lázár Jánossal, aki szerint még hetven évig a Fidesz fogja fújni a passzátszelet. Persze nincs ellenzék, és ez nagy probléma. Nincs olyan vezető politikus, aki hiteles tudna lenni, élére tudna állni az elégedetlen tömegeknek. Nem mintha azt gondolnám, hogy a politika kizárólag személyes ügy lenne, de a régi marxi axiómának igaza van abban, miszerint a személyiség szerepe is számít a történelemben. De a ciklikus természet miatt nem látom lehetőnek a hosszú távú berendezkedést.

Magyarországon sajnos az egyéni kijárás felől közelítik a hatalmat, ez vastagon kádárizmus. A mai autoriter hatalom ezt kihasználja. Nálunk nincsenek csecsen terroristák, nem robbantanak panelházakat, és nem gyilkolnak újságírókat. Ezek fontos különbségek a Sztálin–Putyin-vonaltól. De ettől még ez egy kádárista tömeglélektani alapokra építő, újfeudális, mezőgazdaságban és kultúrában egyaránt nagybirtokokat építő, csókosoknak kedvező, tudás-, kreativitás- és piacellenes ország, ami ellen a legkisebb közös osztó alapján, ami a Nyugat, nyugatosság, a konzervatív liberálisoktól a kollektivista anarchizmusig közösen, együtt kellene fellépni. Aki erre tud választási koalíciót szervezni, az veri majd le a Fideszt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. január 20. 08:07
"Ez egy kádárista tömeglélektani alapokra építő, újfeudális, mezőgazdaságban és kultúrában egyaránt nagybirtokokat építő, csókosoknak kedvező, tudás-, kreativitás- és piacellenes ország." Annak maguk csak örülhetnének, ha az lenne..De nyugi, járhatnak Horn Gyula szobrot koszorúzni az EU-ba és megmaradt Ságvári Endre is a panteonban a maguk hősének, továbbá minden hétre esik egy szenvedéstörténeti megemlékezés. Sajnos Dési Jánoska viszont már nem kell, és a pénz nem ömlik már úgy magukhoz Magyar Bálinttól, ugye kitört a liberalizmus és az öngondoskodás. Rossz hír továbbá az is, hogy a maga könyvei is mindig ott vannak a könyvtár polcain, senki nem olvassa..
Peter8811
2016. január 20. 05:32
Ja most látom ,hogy HVG és oktatóvideó filmrendező tetszik lenni, így most már értem.
Peter8811
2016. január 20. 05:25
Bandi bácsi miért tetszett hazudni, hogy Áder részegen lövöldözött, megszokásból vagy sportból? Aki abban az időben részegen lövöldözött az a Cinege Lajos honvédelmi miniszter volt és állítólag eltalálta Kádárt.
brekker
2016. január 20. 01:39
Már bocsánat, de érdemes megkülönböztetni a kádárista lakájt a kapitalista lakájtól. A kádárista lakáj a bevételeinből vett el, míg a kapitalista lakáj magát a bevételt tüntette el. Utána pedig mesél versenyképességről, és bezzeg mi nem tudunk olyat, csak néhány kiválasztott, stb. Mindenki által unalomig ismert típus. Vakmajom például, aki most tőzsdei és kötvénypiaci lejtmenetben bebizonyíthatja, hogy mit is ér a tudománya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!