Szabadság, gyűlölet

2016. január 20. 11:30

Az autoriter személyiség magát jó embernek tartja, és a saját értékrendje szerint az is. Ez az úgynevezett hagyományos értékrend: „Isten-Haza-Család”.

2016. január 20. 11:30
panamajack
Ráérünk

„Az autoriter személyiség magát jó embernek tartja, és a saját értékrendje szerint az is. Ez az úgynevezett hagyományos értékrend: »Isten-Haza-Család«. E három magasztos fogalom nála valójában egy és ugyanazt a dolgot jelenti: a hierarchiát.


Isten: a Legfelsőbb Autoritás, akinek bármely, mégoly logikátlan és értelmetlen, évezredekkel ezelőtti kétes forrásokból ránk hagyományozott parancsát vakon teljesítenünk kell, mert csak. Mert különben megbasz a Hétszünyű Kapanyányi Monyók (vagy ha nem személyesen ő, akkor a nevében a Szent Inkvizíció, esetleg az Iszlám Gárda). A vallások filozófiai és ontológiai mélységei az autoriter személyt nem igazán foglalkoztatják, az erkölcsiség kérdése pedig nagyjából kimerül az »engedelmeskedj!« parancsában. Számára az aktuális Szent Szöveg egyszerű használati utasítás, amit az Égi IKEA mellékelt a „Homo Sapiens” típusú multifunkcionális beszélőszerszám mellé.

Haza: az evilági Legfelsőbb Autoritás, akinek bármely, mégoly logikátlan és értelmetlen, egy diszfunkcionális kleptokrácia által kitalált parancsát vakon teljesítenünk kell, mert csak. Mert különben megbasz a Gestapo, ÁVH, NAV. A Haza szolgálatának (a Hazát természetesen csak szolgálni lehet, esetleg szeretni, de azt például nem szabad Tőle elvárni, hogy viszontszeressen) legnemesebb formája férfiember számára a sorkatonai szolgálat. Persze ez háborúban az igazi, ahol jó eséllyel meg is lehet halni a Hazáért. Ezt az orvosi csodaszámba menő halálnemet rengeteg realista műalkotás örökítette meg: fájdalommentes, viszonylag gyors (azért egy érzelmes búcsúra általában még jut idő), mindenféle gusztustalan testnedvek és belső szervek napvilágra kerülése nélkül hősi pozícióba dermedésről van szó, arccal az Ég, esetleg a Vezér arcképe felé fordulva. Békeidőben sajnos nem ennyire költői a katonáskodás, de azért mégis csak a bakaélet farag férfit a taknyos kölkökből. Hogy mit is jelent a férfivé faragodás? Leginkább azt, hogy a delikvens megtanul szabadság nélkül (túl)élni: félni, sunnyogni, némán tűrni, felfelé hajbókolni-lefelé taposni, eltűnni az arctalan tömegben. Tény, hogy autoriter viszonyok között ezek valóban hasznos leckék. És jaj annak, aki dezertál (emigrál), cserben hagyva azokat, akik továbbra is csendben-rendben szopnak!

Család: a legintimebb, legszemélyesebb Autoritás, ahol már kisgyermekkortól megtanuljuk, hol a helyünk. A sarokban, az asztal végén, kussban, hátratett kezekkel. Az idealizált hagyományos családmodell a hierarchia legtökéletesebb leképeződése: Apa – Anya – Idősebb gyerek – Fiatalabb gyerek – Kutya – Postás. A családi hierarchiában mindenki köteles a felette állónak feltétel nélkül engedelmeskedni, cserébe bármit megtehet az alatta levővel. Ezt hívják kölcsönös tiszteletnek és szeretetnek. A tisztelet egyébként az autoriter személy egyik kedvenc szava. Értelmezése annyiban tér el az általánosan elfogadottól, hogy nem valamiért jár, hanem csak úgy. Pontosabban a tisztelet nem a személynek, pláne nem a teljesítménynek jár, hanem a hierarchiában elfoglalt pozíciónak. Az erősebb kutyát tisztelni kell, mert különben… (na jó, amúgy is, de ha nem tiszteled, még vazelin sem lesz)

Az autoriter személyiség számára a fentebb leírtak jelentik a világ normális működését.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
népoldali56
2016. január 21. 12:05
Sátáni iromány,süritve mindazt ami életellenes megvetendö,lealacsonyitó.Tetten érhetö nemcsak az elfajzott gondolkodás, de a nyilt ördögi behatás no persze egy adag veleszületettt idiotizmussal. Agyizzadmánya megmutatja, mennyi dolguk van a liberalizmus ellenségeinek hogy végre helyén kezeljék az ilyen eseteket,Jo hogy olvashattuk,legalább láthatjuk azt a morális ürt,és elfajzott beszédet,mely korcs korunk terméke.A cikk mondanivalója egy bomlástermék,iróját lekileg enberileg felemelni lehetetlen,örajta csak az ima,igen,az ima segit,amit meg is kap ezentul 7 napig minden este .Ez ellen nincs mit tennie.
Vén Csataló
2016. január 20. 19:04
Szeretem, amikor mindenféle 1 bites kislibsik nyavajognak mások tekintélytisztelete miatt - mert hogy az már mennyire anti-haladó, anti-progresszív, anti-modern dolog. Bezzeg az egykönyves Konrád Gyurikát ájultan kell tisztelni, akkor is ha egyébként a saját családtagját is feldobta a komcsi titkosszolgálatnak. Bezzeg Lukács eftársat ájultan kell tisztelni, akkor is ha embereket végeztetett kmi. Bezzeg Heller Ágikát ájultan kell tisztelni, akkor is ha a világ legszargerincűbb bocsika-kérő levelét írta 56 után a pártnak (nem beszélve a mostani elmebetegségeiről). És még sorolhatnám a senkiházi libsi "tekintélyeket" a Kuncze nevű bukott gyökértől az Ulrike Lunacek nevű nőimitátoron át a pedofil Cohn_benditig, akiknek nyelés nélkül, kiakasztott gégével kell inni minden szavát. Mert hát a libsi autoriterség az haladó, progresszív és modern autoriterség. Röviden: libsikéim nem azt mondtuk, hogy kemény csapat vagytok, hanem azt, hogy elmentek ti a bánatos picsába!
gubenc
2016. január 20. 14:18
A FIDESZ-es fiát felszólítják az iskolában, hogy mondjon egy mondatot úgy, hogy az Isten, haza, és család szavak is szerepeljenek benne: "Amit Isten teremtett azt apa hazahozza a családnak."
kisuff
2016. január 20. 14:15
Ez a fazon olyan sötét, hogy a negró világít a szájában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!