Népszavazási döntés: kár a Kúriáért

2016. január 20. 20:37

A Kúria azzal, hogy törvényellenes indokolással akadályozta meg a népszavazás kiírását ezekben a kérdésekben, sokat rontott a saját függetlenségének látszatán.

2016. január 20. 20:37
Nehéz-Posony Márton
hvg.hu

„Az a döntés, amellyel a Kúria – a Fővárosi Választási Bizottság határozatát megváltoztatva – megtagadta az olimpián való részvételtől való tartózkodás, illetve a Városliget beépítésének korlátozása tárgyában a népszavazást, a képernyőn áthatolóan izzadságszagú.

Mindkét kérdésben abból kell kiindulni, hogy milyen esetekben zárja ki a törvény a helyi népszavazás megrendezését. Nem olyan bonyolult, mindössze négy okot tartalmaz a törvény, amelynek tárgyában nem írható ki helyi népszavazás: a költségvetésről és a zárszámadásról, a helyi adókról, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről, a képviselő-testület feloszlásának a kimondásáról. (...)

Mindkét kérdés elkaszálása természetesen kedves a hatalomnak. A Kúria azzal, hogy törvényellenes indokolással akadályozta meg a népszavazás kiírását ezekben a kérdésekben, sokat rontott a saját függetlenségének látszatán. Holott egy valóban független, törvényesen működő bírósági szervezet a hatalom számára kedvező döntések esetén a hatalom számára is hivatkozási alap lehetne. Ha azonban az emberek egyre növekvő számban látják azt, hogy már a bírói szervezet is a hatalom bábja, amelytől nem remélhetnek valódi jogvédelmet, akkor a jogtisztelet tovább rothad, s nem tudható, mi lesz e folyamat vége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 17. 17:45
Ez van jó barát! Meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy demokráciában a hatalmi ágak szét vannak választva és így a politikai akciótoknak annyi!
Bravo
2016. február 14. 13:55
"A devizahiteleket a piacinál alacsonyabb árfolyamon válthatják át forintra – számolt be a Reuters hírügynökség Rogán Antal frakcióvezető a köztévében délután adott nyilatkozatáról." Bizony a sunyi devizahiteles kormányzati kommunikáció és a gyalázatos devizahitel árfolyamos kúriai döntés az utóbbi évek mélypontja volt. Varga Misi félék hazug és képmutató szakpolitikai érvelését (államcsőd, összeomlik a bankrendszer) a libsi "jogvédők" akkor nem kritizálták. A népszavazási ügyekben hozott bírói döntések nagyon rosszak. Ebben a Nehéz-Posonynak igaza van. Csak ugye a függetlenség látszata már 2014-ben elszállt.
cutcopy
2016. február 02. 09:17
Így van, a törvény engedi a ligeti múzeumépítést..
El Qró
2016. február 02. 06:58
Ez ám a demokrácia FidÍSZDSZ módra 300!!!!!!!!!!!! Ft-os vizitdíjról írjunk ki népszavazást de sok EZER Milliárdba kerülő ,semmirevaló olimpiáról már nehogy már döntsenek a moslékzabáló magyarok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!