Kvóta, lengyelül

2016. január 06. 10:27

Kaczyński személyiségétől idegenek az orbáni gesztusok, radikális politikai fordulatok és a népies frazeológia. Kaczyński is populista, de ő a legkevésbé sem vulgáris.

2016. január 06. 10:27
Miklós Gábor
Népszabadság Online

„Lengyel kollégák és a hazai elemzők is csak latolgatnak. Abban egyetértenek, hogy a lengyel kormánypárt főstratégája úgy dönthetett, kell valamilyen gesztust tenni. Az utóbbi néhány hétben ugyanis a varsói lépések kihívták a nemzetközi sajtó, majd Lengyelország legközelebbi szövetségesei haragját is. Az alkotmánybíróság kiherélése, a közmédia kormányszócsővé alakítása, a köztisztviselői kar megfenyítése külön-külön is olyan lépés, amely alapot ad rá, hogy Varsót egyes brüsszeli vezetők a szavazati jog megvonásával fenyegessék. Együtt végképp. A demokratikus jogállam, a bírói függetlenség és a szabad sajtó léte nem kerülhet veszélybe még egy országban. Varsó túl fontos ahhoz, hogy tétlenül nézzék az autoriter fordulatot.

Ezért kellett – vélik sokan – a lengyeleknek egy elegáns csípőmozdulattal félfordulatot tenniük. Igen, teljesítjük a kötelezettségeket, bármennyire is nem értünk egyet azzal, amit elődünk vállalt. Pacta sunt servanda, a szerződéseket be kell tartani, csillogtathatja latinos jogászi műveltségét a pártelnök. Az már más kérdés, hogy vallási alapon válogatnak majd a menekültek között, s olyan alaposan szűrik őket, hogy kevesüknek legyen türelme kivárni a beengedő végzést.

Ezzel együtt is érdemes elgondolkozni azon, hogy miért nem szolidáris Kaczyński Orbánnal? A lengyel politikus régóta irigyli a fiatalabb pályatárs eredményeit a magyar jobboldal egyesítésében és fegyelemre szorításában. Ez azonban kevés a pozitív érzelmekhez. Kaczyński személyiségétől idegenek az orbáni gesztusok, radikális politikai fordulatok és a népies frazeológia. Kaczyński is populista, de ő a legkevésbé sem vulgáris. Lengyelország számára minimum európai középhatalom, amely nem áll be Orbán és a magyar kormány mögé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2016. január 06. 16:14
Miklós Gábor, a két kormány közösen '56 hatvanadik évfordulóját! Erre köss csomót vén bolsi, aki a lengyeleknél csak a magyarokat gyűlölöd jobban és '80-ban mint "lusta népet" gyaláztad őket az MSZMP KB Népszabadság nevet viselő lapjában!
khomeini
2016. január 06. 15:52
Kaczynski azért tartja be a migránsok befogadására tett vállalását az eklőző kormánynak, mert a lengyelek tettek ilyen vállalást. Mi meg azért nem fogadunk be, mert nem tettünk ilyen vállalást. Ennyit a pacta sunt servanda elv teljesítéséről, amelyben a lengyel kormány döntése ilyeténképp semmiféle elfordulást nem jelent Orbántól. Egyébként Orbán sem szegett meg egyetlen szerződést sem (többek között a schengenit és a dublinit sem - ellentétben sok, magát nálunk civilizáltabbnak feltüntetni szerető európai országgal), még ha sokan szeretnék is a dolgokat így látni.
Csikasz
2016. január 06. 13:56
A lengyelt akarjátok regulázni? B+ ahhoz Hitler meg Sztálin kellet. Most meg csak egy rakat turbános majmotok van. Szar ügy.
hakos
2016. január 06. 13:36
A népszabadságnál úgy gondolják, hogy párszáz migráns befogadása kielégíti a demokráciáért aggódókat nyugaton? Akkor az emberi jogok és a nyugati értékek csak ennyit érnek? Ennyi az áruk? Hm,érdekes...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!