Mi a nemzeti érdek?

2016. január 11. 07:21

Az erős Európa és az ehhez szükséges szorosabb integráció nem a nemzeti érdekekkel ellentétes, hanem Orbán Viktor és köre korlátlan és ellenőrizetlen hatalmi, valamint anyagi érdekeivel.

2016. január 11. 07:21
Kovács László
Népszava

Az erős Európa és az ehhez szükséges szorosabb integráció tehát nem a nemzeti érdekekkel ellentétes, hanem Orbán Viktor és köre korlátlan és ellenőrizetlen hatalmi, valamint anyagi érdekeivel. Ezek érvényesülését korlátozzák ugyanis az uniós értékek, a demokrácia és a jogállamiság normái, szabályai. Ezért éleződik 2010 óta szinte folyamatosan az Orbán-kormány és az uniós intézmények viszonya, ezért fordul szembe a magyar kormányfő az uniós döntésekkel, ezért ellenzi többek között a menekültügy közös megoldását, ezért hirdetett évekkel ezelőtt képtelen módon szabadságharcot a Magyarországot szerinte gyarmatosítani akaró EU ellen. Ezért szólja le a nyugati liberális demokráciát és ezért tekinti modellnek az illiberális államokat, Putyin Oroszországát és más hasonló, tekintélyuralmi rendszereket.

Az elemzők szerint a budapesti tárgyaláson Cameron és Orbán egyetértettek. Mindketten az erős Európa és a kevésbé szoros integráció mellett foglaltak állást, szándékosan figyelmen kívül hagyva, hogy a két cél kizárja egymást. Van azonban egy lényeges különbség a két egybeesőnek tűnő álláspont hátterében. Cameron nem kérdőjelezi meg az uniós értékrendet, tiszteletben tartja a demokráciát és a jogállamiságot. A szorosabb integrációtól a brit közvélemény miatt zárkózik el. Az uniós értékrendet lépten-nyomon tudatosan megsértő Orbán viszont a személyes hatalmát félti az integráció erősödésétől. Ezért a brit kormányfőnek nyújtott támogatása - akárcsak az egész orbáni külpolitika -, nem a nemzet érdekeit, hanem azok kárára a saját érdekeit szolgálja. Azzal pedig, hogy igyekezett némi megértést mutatni az Egyesült Királyságban dolgozó uniós munkavállalók szociális juttatásainak korlátozása iránt, nemcsak az ott dolgozó magyarokat, de a többi uniós munkavállalót és országaik kormányait is magára haragította.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. január 12. 04:58
AZ A KOVÁCS PRÓBÁLJA MAGYARÁZNI A NEMZET ÉRDEKET AKI LÁBBAL TIPORTA A NEMZET ÉRDEKET A KOMMUNISTA DIKTATURA ALATT,IDEGEN MEGSZÁLLÓK IDEJÉN KOVÁCS FELJELENTETTE AZT A SZEMÉLYT AKI NEMZET ÉRDEKRŐL BESZÉLT ÉS MOST VAN POFÁJA DUMÁLNI ARRÓL AMIÉRT EMBEREKET CSUKATTAK LE ,EMBEREKET NYOMORÉKRA VERETTEK ..NEM HISZEM HOGY A NEMZET ÉRDEKE EGYEZIK KOVÁCS ÉRDEKEIVEL A MAGYAR NÉP KIFOSZTÁSÁVAL ,MERT EZT CSINÁLTÁK 1945-TŐL
catalina9
2016. január 11. 18:10
"...A Német Családügyi Minisztérium alá rendelt Egészségügyi Felvilágosító Központ kiadott egy brossúrát 1-3 és 4-6 éves gyermekek szülei számára 650.000 ingyenes példányban, országos terjesztés céljával. Az 1-3 éveseknek írott elemzi, milyen jelentős a kisgyermekek számára a simogatás, és felszólítja a szülőket, hogy rendszeresen simogassák, csókolgassák gyermekeik nemi szerveit. Nyúljanak bele a lányok hüvelyébe és simogassák azt, s így irányítsák őket a gyönyörszerzés ilyen formái felé. …..
pollip
2016. január 11. 14:05
Kovács nem csodálkozom, hogy ezt kérdezi, magam is úgy gondoltam, hogy egyedül nem tudja a választ.
catalina9
2016. január 11. 13:45
Mi a nemzeti érdek?" Hát ez: William Odom amerikai tábornok és kémfőnök: „A SZOCIALISTÁKNAK bűntudatuk van, és GAZSULÁLNAK nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!