Kedves feministák: a fehér férfiak privilégiuma csak egy mítosz

2016. január 07. 22:15

Az elképzelés, hogy minden fehér férfinak ugyanolyan élete és kilátásai vannak, ugyanannyira buta és visszataszító, mint azt mondani, hogy minden fekete férfi bűnöző.

2016. január 07. 22:15
Brendan O'Neill
Spectator

„Részint csak rossz tudományról van szó: a feministák, a baloldaliak és mások azt látják, hogy a parlament és a tanácsterem még mindig tele van fehér férfiakkal és ebből arra következtetnek, hogy minden fehér férfinak szép élete van. Így aztán mindig a nevetségesen tág »fehér férfi« vagy »férfi privilégium« kifejezést használják, mintha a fehérség és férfiasság szükségszerűen előnyt jelentene; minthogy a fehér férfiak tömegei nem piszkosan szegények és rettenetesen hátrányos helyzetűek. Olyan ez, mint azt mondani, amikor a királynőt látjuk: »Hű, jól megy a fehér nőknek Britanniában, nem?«

De szó van itt még valami másról is, valami nagyon veszélyesről: a mód, ahogy az identitáspolitika átnéz mindenen, aminek köze van az osztályhoz. A régimódi radikálisokkal ellentétben az új identitáriusok – a feministáktól az üvöltöző diákokig – nem javak és nincselenség vagy uralkodó osztály és munkásosztály kategóriáiban látják a világot;  nem a munka vagy jólét vagy rongyok szerint gondolkodnak. Nem; számukra minden biológia, faj, gender: megváltoztathatatlan jellemvonások, amelyek szerintük meghatároznak minket mint egyének és meghatározzák a végzetünket. 

Az ilyen csúf faji determinizmus az oka annak, ami miatt használják az általánosító, dehumanizáló kifejezést, a »fehér embert«, ami óriási csoportot jelent és magában foglal számos társadalmi osztályt és embereket: gazdagokat, szegényeket, átlagosakat, baloldaliakat, jobboldaliakat, jókat, rosszakat, boldogokat, szomorúakat, stb. Az elképzelés, hogy minden fehér férfinak ugyanolyan élete és kilátásai vannak, ugyanannyira buta és visszataszító, mint azt mondani, hogy minden fekete férfi bűnöző.” 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coroner
2016. január 08. 21:33
Azt kéne észrevenni a sok buta feminista p.csának(a normális, hagyományos családmodellben gondolkodó nőkre ez természetesen nem vonatkozik),hogy nincs sok választás.Mert sajnos rohamosan közeledik az a világ,amikor nemigen lesz kíváncsi senki a véleményükre.Nem lesznek kérdések,csak szigorú válaszok lesznek.A kutyát se fogja érdekelni,hogy esténként fáj-e a fejük,hogy szeretnének-e szép új ruhát,nem lesz moziba,színházba járás,de még iskolába se...korbács lesz meg az erőszak egyéb formái.Most volt egy kis ízelítő,egy kis bemelegítés.
ogyebogye
2016. január 08. 13:06
Gondolom, a hajléktalanok, árokásók, aszfaltozók, bányászok is mind privilegizáltak szerintük. Elég érdekes, hogy a nők mindig csak a befolyásos, pénzes faszikat nézik férfinek, a többi számukra láthatatlan, így aztán leszűrik, hogy az összes férfi privilegizált. Mert amelyik nem, az nem is férfi. De akkor azokra jó lenne, ha a kivételező törvényi védelem is ugyanúgy vonatkozna.
Dénia
2016. január 08. 08:08
Nem a fehér férfi, a fehér hetero férfi kasztja a főellenségük ezeknek.
Orange79
2016. január 07. 23:35
A jelenlegi modern világot a fehér, európai rassz hozta létre. Civilizációs értelemben a többiek fölé nőtt. A mediterráneum volt a kultúránk bölcsője ami az európai nemzetekkel teljesedett ki. A technológiai fejlődést mindenhová az európaiak juttatták el, nyilván voltak a hódításnak és a gyarmatosításnak árnyoldalai de az emberiség "iskolájában" a fehérek az osztályelsők. A mesterségesen szított, indokolatlan bűntudat csupán egyik eleme a kontinensünk elleni támadások eszköztárának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!