Kína a robotokban látja gazdaságának jövőjét

2015. december 08. 08:20

Robotforradalomra készülnek az iparban, az emberi erőforrást ahol lehet robotokra cserélik 2020-ra.

2015. december 08. 08:20
Will Knight
Mashable

Kína a robotokban látja gazdaságának jövőjét, ezért az alacsony fizetésű és szakképzést nem igazán igénylő munkahelyeken robotokra cserélik az emberi erőforrást. Az új robotos gazdasági mechanizmusban 2020-tól így akár évi 6,5 százalékos növekedést is elérhetnek, ha minden a terveik szerint zajlik majd és a bádogemberek tényleg hatékonyabbak lesznek a valóságban és nemcsak a tervezőasztalokon működik ez. Most rendezték az első kínai robotokról szóló konferenciát Pekingben, ahol Li Yuanchao alelnök ki is jelentette, Kína számára a robotika jelenti a jövő nagy gazdasági lehetőségét. Ugyan a kiállításon a legtöbb bádogember háztartási célokra szolgált: takarítórobotok, drónok vagy egyéb személyes szolgáltatásokra szolgáltak csupán, de kiderült az ipari robotika, avagy az Ipar 4.0 kínai megfelelője az, amit teljes mellbedobással támogat a kormány és mindent meg is ad ehhez a fejlesztőknek. A cél az, hogy minél inkább automatizálják és költséghatékonnyá tegyék magát a gyártást, hiszen nem szabad elfeledkezni Kína szép lassan az IT és az elektronikai ipar egyik vezetőjévé küzdötte fel magát. Ha nem is az innovációkban tündökölnek, hanem a másolás kultúráját éltetik, a mennyiség előbb vagy utóbb legyőzi a minőséget is a piacon. Érdemes csak megvizsgálni mennyire izmosan fejlődtek például 2015-ben a kínai okostelefonok. Mára már olyan szolgáltatásokkal is rendelkeznek, melyek ugyan benne vannak a nyugati csúcskészülékekben, de sokkal drágábban vásárolhatóak csak meg. Kína nem titkolt célja, hogy a tömegekhez juttassa el termékeit, erre pedig minden fegyvert bevet, még  robotokat is, mint láthatjuk. Kérdés az, hogy 2020-ra mennyire fog megváltozni az IT világ, milyen robotokkal előállítható termékek lesznek majd versenyképesek, illetve lesz-e még a maihoz hasonlító okostelefon vagy számtógép egyáltalán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. december 19. 19:31
A sok hülye liberális meg munkaerőhiányt vizionál Európába. Minél drágább a munkaerő annál inkább megéri robotokra cserélni. Minél drágább munkaerőt helyettesít a robot annál gyorsabban meghozza az árát. Azaz Bangladesben még nem érdemes a munkásokat robotokra cserélni, de Németországban már régóta nagyon is. A jövő illetve már a jelen gyáraiban közvetlenül a termelésben már egyetlen ember munkájára sem lesz szükség.
smarton
2015. december 09. 08:10
Az élet értelme a munka. A robotok elveszik az élet értelmét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!