Szomorú francia vasárnap

2015. december 08. 17:20

Borúlátók Marine Le Pent már győztes pozícióban emlegetik a másfél év múlva esedékes államfői választáson. Erre mondom én: lassan a testtel. Nem hiszem el, hogy a Szajna partján bármilyen pro-fasizmusnak esélye lehetne akár időszakos fölülkerekedésre is.

2015. december 08. 17:20
Várkonyi Tibor
Népszava

„Nehezen lehet vitatni a tételt, a gyász mégis túlságosan korai. Nem annyira a két félidő miatt, hiszen egy hét múlva se lehet majd elvenni ünnepét a francia szélsőjobbnak, hanem a hosszú távú tétért. Borúlátók Marine Le Pent már győztes pozícióban emlegetik a másfél év múlva esedékes államfői választáson. Erre mondom én: lassan a testtel. Nem hiszem el, hogy a Szajna partján bármilyen pro-fasizmusnak esélye lehetne akár időszakos fölülkerekedésre is. Ez mindennek ellenére megrögzött demokratikus ország, és ha Hollande bukottnak látszik is, van ott tartalék az 1958-ban alapított degaulle-i hagyományú pártban is. Nem vitás, hogy Európa egészére, nem csupán a franciákra, nehéz esztendők várnak. A még legyőzetlen iszlám állam, a féktelenül elharapózó terrorfenyegetés miatt is, de azért is, mert Angela Merkel magányosként nehezen boldogulhat.

És ez a nagy lecke, a franciák egy részének az elfajulása, nyomokat hagy majd maga után. Fertőzés itt-ott elképzelhető, hosszú távra azonban olyan mérhetetlen, leküzdhetetlen veszély nem lehet. Lesznek nemzedékek, amelyeknek keserves lesz elviselni a rájuk leselkedő átmeneti megpróbáltatásokat, és lesznek elszántak, amelyek nem adják föl semmilyen körülmények között sem. Eltűnt Hitler, eltűnt Sztálin, nem egészen nyom nélkül, a maradványaik elkeserítenek bennünket. De ez az Európa mégis demokrata, minden forrófejű nacionalista ellenében is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2015. december 09. 08:38
az elfajulás, azok ti vagytok, bármilyen aberrációhoz és barbarizmushoz hosszú nyelvcet biztosító régi-új elvtársak. ja, és a szomorúak, hálisten: azok is...
Senye Péter
2015. december 09. 08:35
"Nem hiszem el..." - azért valamit az is számít, hogy a franciák miben hisznek.
zozo67
2015. december 09. 08:13
ez most hogyan van? ha nem neki tetsző eredmény van akkor fasiszták? Ezt hívják demokráciának, a többség szavaz az eredményt pedig el kell fogadni :-)
ciprióta
2015. december 09. 06:55
errefelé Oroszországban azt beszélik,hogy Le pinát ...és Sárközyt is az orosz führer pénzeli. Igy a választások végeredménye sem lesz kétséges Franciahonban. Csak igy tovább Európa, hamarosan az oroszok ismét a hazai spejzokban fognak kotorászni barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!