Petárda vagy akna

2015. december 07. 10:29

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) hitelt kölcsönöz a román közvélemény szemében az időről időre felbukkanó forgatókönyvnek, miszerint Magyarország Moszkva támogatásával Románia feldarabolásán ügyködik.

2015. december 07. 10:29
Szőcs Levente
Népszabadság Online

„A román nemzeti ünnepen őrizetbe vett hatvannégy vármegyés »terrorista« olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amelyet sem a román, sem a romániai magyar társadalom nem vett komolyan. Szemmel láthatóan nem is tud mit kezdeni vele. (...)

A szervezet a Székelyföld autonómiájának kiharcolása mellett
»a Szent Korona Országának visszaállítását« tekinti céljának. Szőcs Zoltán a Transindex portálnak korábban arról beszélt, hogy a harcot szorosan értelmezik, »vér nélkül nem lehet«. Igaz, eddig a román hatóságok provokálására szorítkoztak. A legmerészebb akciójuk tavaly márciusában történt. A Székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi rendezvényen mintegy kéttucatnyi HVIM-tag – élükön a kézdivásárhelyi »maggal« – összetűzésbe keveredett a rendőrökkel. Közben azt skandálták, hogy »Székelyföld nem Románia«, »Bocskorosok, takarodjatok haza!«, »Vesszen Trianon!«. Az incidens után a Jobbik, az Új Magyar Gárda, a HVIM és a Betyársereg több tagját kitiltották Romániából.

A kérdés, amelyre egyelőre senki nem tudja a választ, hogy ezúttal meddig akartak elmenni. Az ügyészségtől származó információk szerint embert ölni nem akartak,
»csupán« megzavarni – kukában elhelyezett petárdákkal – a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett felvonulást. A párizsi vagy isztambuli támadásokhoz képest ez diákcsínynek tűnhet, viszont félő, hogy jogilag irredenta motivációjú terrorcselekménynek minősíthető. Feltéve persze, ha az ügyészség bizonyítani tudja a félelemkeltés szándékát. Ha Bekét terrorizmus vádjával elítélik, az »ártatlan« petárdák hosszú időre aláaknázhatják a romániai magyarság kapcsolatát a román többséggel, és ezzel a legitim jogköveteléseit is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. december 07. 13:07
"Az ügyészségtől származó információk szerint embert ölni nem akartak, »csupán« megzavarni – kukában elhelyezett petárdákkal – a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett felvonulást." A nol antimagyar bértollnoka (médiagec.je) simán készpénzként tálalja a román szeku aljas és hülye hazugságát. Sapienti sat.
Senye Péter
2015. december 07. 12:43
Az oroszok régi álma a dél felé nyomulás a Balkánon. Egyszer majd sort kerítenének rá, nélkülünk is.
Mindjárt
2015. december 07. 12:05
Van aki olyan ostoba és elhiszi, hogy a vörös rongy népszabadság törődik a magyarok sorsával? Ne felejtsük el, hogy ez a vörös rongy népszabadság volt az amelyik a rákosi ÁVH-val közreműködött magyar emberek bemocskolásában, meghurcolásában és elpusztításában. Ezek a magyarok ellenségei
gepida
2015. december 07. 11:42
...irredenta... De rég hallottuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!