Liberális bokszzsák

2015. december 02. 16:43

A liberalizmus esélye, ha újra politikai lesz: nem a bal- vagy jobboldalt akarja formálni, és nem is egyfajta politika felett álló ideológiaként akar megjelenni, hanem vállalja a világnézeti konfliktusokat.

2015. december 02. 16:43

„Az elmúlt hónapok során a liberálisok  vagy a liberalizmus  lettek kikiáltva felelősnek a menekültválságért, Európa bénultságáért, az amerikai egyetemek túlzott politikai korrektségéért, de a feminizmus vagy a gendermozgalmak radikális akciói, ötletei után sem túl meglepő a »liberálisozás«. A liberalizmust ma szinte minden politikai közösség támadja, annak tulajdonítva számtalan olyan gondolatot, amely kapcsán a magukat liberálisnak tartók minimum megosztottak. Ezek a kritikák egyébként gyakran egymásnak ellentmondó tulajdonságokkal és véleménnyel rendelkező ellenségként festik le a liberalizmust, de ezek a támadások ettől még önmagukban működhetnek – egy másik politikai közösség másfajta liberalizmusa pedig irreleváns ebben az esetben.

Addig azonban, amíg a liberalizmus nem működik politikai közösségként, ez nem fog változni. Minden »illiberális« retorika és cselekvés ellenére a magyar társadalom ma nem gondolkodik kevésbé liberálisan, mint néhány évvel ezelőtt, sőt az ügyek többségében nőtt a hagyományosan liberálisnak, szabadelvűnek, piacpártinak tartott álláspont. Ahogy azonban korábbi elemzésünkben rámutattunk, a liberálisan gondolkodók és a magukat liberálisnak tartók nem ugyanazt a csoportot jelentik: az, hogy valaki emberi jogi ügyekben szabadelvű, a kisebbségeket támogató álláspontot képvisel, nem feltétlenül jár azzal, hogy magát elsősorban liberálisnak tartaná, vagy épp azzal, hogy elfogadó lenne a társadalmi különbségekkel, és a szabadpiaci megoldásokat támogatná. Ez a háromféle liberális definíció a társadalom más-más csoportjaira jellemző  vannak ugyan átfedések, de sokkal inkább párhuzamos liberális csoportokról beszélhetünk.

(…)

A liberalizmus esélye, ha újra politikai lesz: nem a bal- vagy jobboldalt akarja formálni, és nem is egyfajta politika felett álló ideológiaként akar megjelenni, hanem vállalja a világnézeti konfliktusokat. Európa-szerte látunk sikeres liberális pártokat, liberális kormányokat: nem szükségszerű tehát, hogy a liberalizmus kisebbségben legyen. Magyarországon a pártrendszer folyamatos koncentrációjának eredményeként a közgondolkodás a liberálisokat a baloldalhoz, a konzervatívokat a jobboldalhoz kötötte. Noha a 2010-es politikai átrendeződés számos korábbi megállapítást tett zárójelbe a magyar politikai rendszerrel kapcsolatban, a liberalizmus és a baloldal szükségszerű összefonódása még mindig tartja magát. A politikai megújulás, amit ma szinte minden politikai közösség elvárásként fogalmaz meg, ezt a kizárólagosságot is felülvizsgálhatná.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. december 03. 11:54
A legjobb az egészben, "a liberalizmus esélye HA újra politikai lesz...."! Lám-lám már önmagukban sem bíznak az elvtársak.
catalina9
2015. december 03. 11:07
közgondolkodás a liberálisokat a baloldalhoz, a konzervatívokat a jobboldalhoz kötötte. ..." Vajh miért? ".. A szocialisták 54 százalékos győzelme után megszűnt a koalíció kényszere, mondta nyomban az eredményhirdetés után Pető Iván. A lehetőség fennmaradt, folytatta, a lehetőséggel azonban a szabad demokraták - vezetők és tagok - túlnyomó többsége NEM kíván élni. Hamarosan megérkezett azonban Horn Gyula üzenete, hogy az MSZP elsöprő győzelme ellenére továbbra is koalíciót akar. A koalíciót támogatták az SZDSZ-közeli vállalkozók, a chartás értelmiségiek, a NYUGATI nagykövetek. ... A küldöttgyűlésen / Magyar / Bálint hosszan érvelt a koalíció mellett. A KAMPÁNYUNKAT SOKAN, SOK PÉNZZEL TÁMOGATTÁK, MONDTA. EZEK AZ EMBEREK AZÉRT ADTÁK A PÉNZT, HOGY KORMÁNYOZZUNK. Ha most azt látják, hogy itt a lehetőség, mégsem vállaljuk a kormányzást, soha többet nem fognak pénzt adni. .... De egyértelmű volt: semmi sem állhatja útját a koalíció megkötésének."
Békanász a hasadon
2015. december 03. 01:16
Liberálisok mi konzervativok vagyunk, hogy a haja szála nem görbült itt Magyarországon az utcán jártában egyik mocskos geci vörösből liberálisba aztán kékbe-ződbe átöltözött ávósnak.
Saluki
2015. december 02. 21:22
A liberális mindig azt hiszi, hogy ő szarta a világot, ha mások életébe beletúr, odaszarik az asztalra, mert hogy az a modern és menő, azt felsőbbrendűen és öntelten teszi, s először hápog, majd anyázik, ha ezt a szart visszatörlik az arcába, valamint ugyanúgy kezd viselkedni, amivel ő vádol másokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!