Elhallgatott atomtitkok

2015. december 07. 07:20

A paksi bővítés körüli hercehurca miatt tanulságos lenne tudni, hogyan állunk most e tekintetben idehaza.

2015. december 07. 07:20
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

„A paksi bővítés körüli hercehurca miatt tanulságos lenne tudni, hogyan állunk most e tekintetben idehaza. Mert az biztos, hogy volt idő, nem is olyan régen, amikor Magyarországon tényleg sokan bíztak a nukleárisenergia-termelésben. A kérdőívek némiképp csalókák voltak ugyan, amikor a »Fontosnak tartja-e, hogy Magyarország áramszükségletének minél nagyobb hányadát állítsák elő belföldön?« kérdést rendre az követte, hogy »Tudja-e, hogy Magyarország áramtermelésének negyven százalékát Paks adja?«, de felmérésektől függetlenül is érződött: többségünkben nem idegenkedünk az atomerőmű működésétől, és egy új beruházástól sem. Tartok tőle, hogy ez mostanra megváltozott. És téved, aki azt hiszi, hogy ez »nemtelen« politikusok és »hozzá nem értő« környezetvédők esetleges támadásainak következménye. Nem, ez a tender nélküli beruházási megállapodás, majd a dokumentumok harmincévnyi titkosításának tudható be. Ugyanis józan ésszel egyik sem magyarázható.

A teljes titkosítás feleslegességét támasztják alá azok a dokumentumok is, amelyet Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő hozott nyilvánosságra a minap Paks II.-vel összefüggésben. A 200 oldalnyi anyagból, amelyet az Európai Bizottság (EB) adott át Jávornak, felmerül jó néhány olyan kérdés, amely tisztázásra szorul az EB szerint. Ilyen például a kiégett fűtőelemek sorsa, amelyeket nem fognak visszaszállítani Oroszországba, hanem az erőmű területén maradnak mindaddig, amíg el nem készül a Mecsekbe tervezett végleges lerakó, ám erre a forgatókönyvre nem érvényes a beruházás környezetvédelmi engedélye. Kiderül a papírokból, ha nem használjuk fel menetrend szerint az orosz hitelt, annak bizony költsége lesz. Az EB kételkedik a megtérülési mutatókkal kapcsolatban is. Felvetik például, mi történik majd akkor, ha az áram piaci ára alatta marad a kormány által vártnak. Szóval nyilvánosságra került pár fontos részletkérdés, ám a Jávor által közzétett anyagban semmi olyan nincsen, amelyet ne lehetett, sőt ne kellett volna részletesen megbeszélni a magyar társadalommal. Igaz, vannak a dokumentumokban kitakart részletek, de ez így akkor is végtelenül kínos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. december 07. 17:19
Atomtitok a 40-es évek végén, az ötvenes években volt. Ma már nincs titok.
catalina9
2015. december 07. 15:06
Erdősi elvtárs elárulta az atomtitkot, mint Julius Rosenberg...
kowecses
2015. december 07. 12:55
Murphy törvénye elavult, manapság a háziasszonyok is az atomerômû bôvítésérôl vitatkoznak és nem a kerékpártárolóról. Nem tartom magamat vitaképesnek, annak ellenére, hogy tanultam atomfizikát, jártam atomreaktorban, a sugárvédelem teendôim kozé tartozott. Dr Aszódi Attila professzor úrnak Isten hivatalt adott és észt is adott hozzá. Legyen ô a felelôs Paksért
Vezetéknév Utónév
2015. december 07. 12:29
Paks-2 ellentétes az ország érdekeivel: környezetszennyező, növeli az államadósságot és az oroszfüggést, és soha nem fog megtérülni. Remélem Brüsszel elkaszálja az orbáni atommutyit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!