Francia fordulat

2015. november 20. 07:24

Nyoma sincs a „pipogya”, a döntésképtelenként ismert Francois Hollande-nak, a habozónak, a vezércikkek szerint végre államférfi áll a Köztársaság élén, aki ezerszer megfontolt szavaival igen gyorsan tudott hangulatot váltani.

2015. november 20. 07:24
Várkonyi Tibor
Népszava

„Lassan a testtel, okít bennünket a közhellyé kopott ősrégi szállóige, és ha ma ez bárhol is érvényes, az éppen a francia dráma. Mindössze néhány nap választ el bennünket a történtektől, de még e csonka hét alatt is annyi meglepetés érte a világot, hogy óvatosan kell összeilleszteni az átélteket. Valamennyi újdonság közül a legváratlanabb talán, és ezt mondhatni pártkülönbség nélkül az egész párizsi sajtó tanúsítja, hogy az Élysée-palotában »új államfőt« fedeztek föl. Nyoma sincs a »pipogya«, a döntésképtelenként ismert Francois Hollande-nak, a habozónak, a vezércikkek szerint végre államférfi áll a Köztársaság élén, aki ezerszer megfontolt szavaival igen gyorsan tudott hangulatot váltani. Kétségtelen, hogy a franciáknak, akik szinte másnap már elözönlötték a grandbulvárokat, leültek higgadtan a kis kávézók teraszaira, nagy részük volt a szorongás oldásában, de az elnöki gyors programhirdetés is ösztönözte őket.

Lehet cifrázni a történteket, de minden szószaporítás helyett a legtöbbet mondja el a Le Parisien-ben közölt, az Odoxa intézet által publikált közvélemény kutatás. Idézzük szó szerint az adatokat. »A franciák háromnegyedének megítélése szerint Hollande a dráma után hivatásának magaslatán állt, egyetértettek azzal, amiként válaszolt a történtekre«. A részletek még sokat mondóbbak. Az várható volt, hogy a szocialista kormányzat hívei 90 százalékban helyeselnek, de a jobboldaliak 63 százaléka is egyetértett ezzel, 76 százalékuk pedig azt válaszolta, a fölszólítás a nemzeti egységre jó lépés volt, mert kifejezi, (megint szó szerinti idézet), hogy »a demokrácia erősebb a terrorizmusnál«. Aki egy héttel korábban úgy vélte volna, hogy ilyen számok alakulnak ki, azt megkergültnek bélyegezték volna. Hollande eddigi három elnöki évében a legkellemesebb népszerűségi adatok úgy húsz százalék körül bolyongtak, a legtöbbször ez alatt is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. november 20. 16:16
Regnalasanak harmadik eve vegen egyszer sikerult valamit megkozelitoleg jol csinalnia. Most essunk hasra?
coroner
2015. november 20. 15:56
Eső után köpönyeg...meg kellett halnia több 100 embernek.Ma éppen Mali van soron,holnap ...?
Buga Jakab57
2015. november 20. 14:26
Baszhatja már a Hollande a liberalizmusát, meg a Merkelt is, de ezt a barom vén komcsi várkonyit első sorban. Idióta barom várkonyi!
packó_
2015. november 20. 13:08
Láthatóan libsiéknek megjött a központi ukáz arra, hogy a terrorveszély és az ellene történő fasza liberális fellépést propagálják. Hogy feledjük, ők hoztak a nyakunkra 1 millió potenciális terroristát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!