Húsz év múlva

2015. november 04. 08:14

Nem látszik a jövő, és nemcsak a palesztinok, hanem a zsidók számára sem, hiába lehetnek amúgy sok mindenre büszkék, hiába a high-tech és start­up társadalom egyébként helytálló önvigasztalása.

2015. november 04. 08:14
Vári György
Népszabadság

Húsz éve követték el a modern Izrael történetének legfelfoghatatlanabb politikai gyilkosságát: Jichak Rabint, a háborús hősből békéért dolgozó államférfivá vált miniszterelnök életét egy zsidó szélsőséges lövései oltották ki, amikor épp egy békegyűlésről távozott.

A nem egészen ötvenéves zsidó állam vezetőjének zsidó merénylő oltotta ki az életét. Akkoriban, amikor az elszántabbak még őszintén hittek a béke esélyében, úgy tűnt, hogy ez olyan mélypont, ahonnan már csak felfelé vezethet út. Épp fordítva történt: ma a béke beláthatatlanul messzi, lényegében elgondolhatatlan perspektívának tűnik. (...)

Nem látszik a jövő, és nemcsak a palesztinok, hanem a zsidók számára sem, hiába lehetnek amúgy sok mindenre büszkék, hiába a high-tech és start­up társadalom egyébként helytálló önvigasztalása. Ezen a vidéken jelenleg nem lehet élni: nem lehet mindennap rettegni attól, mintegy rutinszerűen, hazaér-e a gyereked az iskolából, hullanak-e rakéták a házadra, elpusztul-e mindened és mindenkid a válaszcsapásokban. De az, hogy nem lehet így élni, nem ad okot már semmilyen reménykedésre: semmi nem utal rá, hogy van kiút, csak a félelem és a gyűlölet növekszik.

Akármilyen elviselhetetlenül fájdalmas beismerni, nem tehetünk mást: jelenleg nagyon úgy látszik, hogy annak a kivételes embernek, akire ezen a kilátástalan évfordulón emlékezünk, Jichak Rabinnak teljesen, tökéletesen hiába kellett azon a 20 évvel ezelőtti borzalmas napon meghalnia. Egy kisfiú Jichak Rabin tel-avivi mellszobrát érinti meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. november 04. 12:46
Duma. S
hegeduvono
2015. november 04. 11:12
Mikor zárt helységben vagy kis koszos,vedd le a sapkád és ne tüntess a zsidóságoddal,mert a sapkáért minden rendes ember csak neveletlennek tart !
tevevanegypupu
2015. november 04. 11:07
High-tech..basszus..a palesztinek meg lassan hetven éve sátortábornak laknak, ahol nincs víz.
tyIer durden
2015. november 04. 09:36
"Ezen a vidéken jelenleg nem lehet élni: nem lehet mindennap rettegni attól, mintegy rutinszerűen, hazaér-e a gyereked az iskolából, hullanak-e rakéták a házadra, elpusztul-e mindened és mindenkid a válaszcsapásokban." Ezért élősködtök itt baszom anyád, pedig állítólag tombol a nácizmus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!