Gyilkolni tilos

2015. november 16. 07:27

Nemcsak gyilkolni nem lehet a vallás nevében, hanem egyáltalán semmilyen, még a legszelídebb politikai lépések sem igazolhatók vele.

2015. november 16. 07:27
Vári György
Népszabadság

„Annyit kell csak kinyilvánítanunk, hogy bármi is legyen az iszlám vagy bármely más vallás tanítása tetszőleges értelmezés szerint a különböző vallású, kultúrájú, etnikumú emberek együttélésének terepén, vagyis a politikában mindennek nem lehet semmi jelentősége. A vallási hit természete szerint nem igazolható és nem cáfolható, vagyis nem megbeszélhető, kívülről nézve csak annyi dolgunk van vele, hogy személyek és önkéntes alapon szerveződő közösségek választott életformájaként tiszteletben tartsuk. A politikai konfliktusokat viszont csak megbeszéléssel szabad eldönteni, itt tehát a vallásnak semmi keresnivalója nincsen, erre hivatkozni egyszerűen nem érvényes se zsidónak, se kereszténynek, se muszlimnak. Nemcsak gyilkolni nem lehet tehát a vallás nevében, hanem egyáltalán semmilyen, még a legszelídebb politikai lépések sem igazolhatók vele. Egyfelől.

Másfelől azon kéne elgondolkoznunk, mi magyarázza az iszlám terrorizmus vonzerejét Európában és máshol, nem politikai és szociális okok-e legalább részben, és ha ez a helyzet, akkor milyen szociális és politikai lépéseket kell tennünk a terror megfékezésére. Ez látszik talán egyelőre a leghasznosabb stratégiának ebben az óriási bajban, ebben a szabálytalan és rémisztő háborúban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jairus
2015. november 16. 13:42
"Nemcsak gyilkolni nem lehet tehát a vallás nevében, hanem egyáltalán semmilyen, még a legszelídebb politikai lépések sem igazolhatók vele" drága Gábor, a legközelebbi terrortámadásnál leszel szíves előugrani és melegbaráti öleléseddel elhárítani a vészhelyzetet. A lövöldöző szakállas férfiak biztos értékelik majd - ha néhány gramm forró ólommal, akkor Gáborom, hát így jártál. A saját okosságodat követve.
nanemáne
2015. november 16. 11:59
És Magyarországon ilyen ujságírók publikálhatnak!!!!!
Csomorkany
2015. november 16. 11:47
Pedig ennek a fickónak néha egész értelmes szövegei is vannak...
briganti
2015. november 16. 11:41
"milyen szociális és politikai lépéseket kell tennünk a terror megfékezésére" Nem megfékezni kell, hanem kiirtani. Nem ugyanaz. A fékezéssel már rég elkéstünk....sajnos többes számban, mert Mi is - az okokat Ti tudjátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!