Ponta. Pont

2015. november 05. 08:18

Az emberek nem a pénteki tűz, hanem a rendszer miatt vonultak utcára, amely a tragédiát szerintük előidézte. Felismerték, hogy a generációk óta tolerált úgynevezett kiskorrupció ölni is képes.

2015. november 05. 08:18
Szőcs Levente
Népszabadság

Önmagukban a számok – a keddi tüntetést 25-35 ezresre becsülték – nem árulkodnak a közhangulatról, amelyet a kormányzó szociáldemokraták jól mértek fel. Klaus Johannis államfő pedig találóan állapította meg, hogy »az elégedetlenség változott felháborodássá«.

Az emberek nem a pénteki tűz, hanem a rendszer miatt vonultak utcára, amely a tragédiát szerintük előidézte. Felismerték, hogy a generációk óta tolerált úgynevezett kiskorrupció ölni is képes. A klub leégése bizonyította ezt, azelőtt pedig a belügyminiszter konvoját felvezető fiatal rendőr halála. Tragikus hibák hibák hátán. Ezért folytatják a tüntetést a kormányfő és az érintett polgármester lemondása után is. E sorok írásakor az előző napinál is nagyobb tömegek demonstrálnak Bukarestben és több nagyvárosban.

Az emberek mélyreható változásokat akarnak. A tüntetők többsége a 30-as, 40-es korosztályhoz tartozik. Büszkén vallják, hogy többet akarnak, mint a szüleik – mindenekelőtt emelt fővel járni –, és gyűlölik a szisztémát, amely arra kényszeríti őket, hogy beálljanak a sorba vagy külföldön keressék a boldogulásukat. A tömegek véleményét fejezte ki az egyébként ultrakisebbségi román katolikus egyház bukaresti érseke, amikor azt mondta: »Szégyellhetjük magunkat, hogy az országunk semmit nem változott 25 év alatt.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2015. november 05. 10:38
Valami elindult Romániában. Reméljük, jó irányba.
Mich
2015. november 05. 09:16
Ponta = még egy szög a Ballik koporsójába. De EZT a Népszabi persze NEM akarja elismerni...
röviden
2015. november 05. 08:58
Hol vannak már a régi szép idők, amikor csak telefonálni kellett a bányászokért. Vagy ez már annyira veszett fejsze nyele volt, hogy nem volt célszerű?
ördöngös pepecselés
2015. november 05. 08:37
"és gyűlölik a szisztémát, amely arra kényszeríti őket, hogy beálljanak a sorba vagy külföldön keressék a boldogulásukat" Sebaj, Merkel már gőzerővel telepíti a munkahelyi utódokat így kezdhetik lefoglalni a hazautat ami az elégedetlenséget illeti az pont a nyugat mértéktelen harácsolásának tulajdonítható amit a posztkomcsik maradéktalanul kiszolgálnak románia öszödhöz közeledik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!