Portugál vészhelyzet

2015. október 29. 11:23

A demokrácia betiltása már meg is kezdődött az Európai Unióban, történetesen Portugáliában.

2015. október 29. 11:23
Vári György
Népszabadság

Szörnyű tévedés történt ugyanis: annak ellenére, hogy a vezető európai lapok sűrűn leszögezték, hogy ebben a dél-európai országban, lám, a súlyos gazdasági krízis ellenére sem erősödött meg a „szélsőbaloldal”, a megszorításellenes, baloldali programmal induló pártok összesen több mandátumot találtak szerezni a hó eleji választásokon a különben elsőként végző jobboldali tömbnél, amelyhez, nagyon helyesen és előremutatóan, a helyi szocdem párt is tartozik. Minek ugyanarra a politikára két szervezetet fenntartani? ()

A köztársasági elnök úgy döntött, hogy a baloldal gazdaságpolitikai elgondolásai ellentétesek a stabilitási és növekedési paktummal, a fiskális paktummal stb., vagyis a népakarat érvényesülése az aktuális jogállapotban szigorúan tilos Portugáliában. Világos érvelés, csak az a kérdés merül fel: akkor mi szükség volt szavazgatásra? Annál is inkább, mert az államfőé továbbra is választott tisztség, bármikor rossz kezekbe kerülhet, szóval a mechanizmus egyelőre korántsem tökéletes, de ki fog ez alakulni szépen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2015. október 29. 13:57
A portugáloknak nem jutott a migráncsokból, ez lehet a baj.
balbako_
2015. október 29. 13:31
Nyomják Krahácsot!
malakka
2015. október 29. 12:23
Jó napot kívánok, a "több mandátumot szerzett" =/= "népakarat", legalábbis nem feltétlenül, különösen ennek fényében: "hó eleji választásokon a különben elsőként végző jobboldali tömbnél" Ezen kívül tudomásom szerint KE-nek, akit közvetlenül választottak, alkotmányos joga kinevezni a miniszterelnököt/kormányalakítási megbízást adni. Mi a kérdés?
pollip
2015. október 29. 12:18
Ez kimaradt a cikkből, pedig fontos, hogy máshol milyen a baloldal: A portugál alkotmányos válságnak európai jelentősége is van: a szocialistákkal szövetséges radikális baloldali pártok élesen EU-, euró- és megszorításkritikusak; bár a Brüsszelt megnyugtatni igyekvő szocalisták szerint az eurózóna elhagyását és a portugál államadósság újratárgyalását jelenleg ők sem követelik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!