A transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokról

2015. október 29. 21:51

Egy megfelelő tartalmú egyezmény pozitív hatással lehet az EU, a régiónk és Magyarország gazdaságára. Ennek elérése ugyanakkor feltételezi nemzeti érdekeink következetes, kőkemény érvényesítését az egész folyamat során.

2015. október 29. 21:51
Takács Szabolcs
PC blog

„A TTIP várható hatásairól készített nemzetközi elemzések az EU számára az export bővülését, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás erősödését prognosztizálják. Ugyanezt a trendet mutatja a magyar kormány által készíttetett hatásvizsgálat is. A konkrét számokkal azonban itt is óvatosan kell bánni, hiszen a tanulmányok előzetes feltételezésekre épülnek, a valós hatások a megállapodás tényleges tartalmától függőek lesznek és 5-10 éves távlatban jelentkeznek. Nem csupán a megállapodás létrehozása lesz időigényes, a felek számára érzékeny árukörökben a piacnyitásra is csak több éves átmenettel kerül sor.

Összességében úgy látjuk, hogy egy megfelelő tartalmú egyezmény pozitív hatással lehet az EU, a régiónk és Magyarország gazdaságára. Ennek elérése ugyanakkor feltételezi nemzeti érdekeink következetes, kőkemény érvényesítését az egész folyamat során. Mivel az EU nevében a Bizottság a tárgyaló fél, nemzeti érdekérvényesítésünk alapvetően közvetett; az Unión belüli egyeztetéseken kell elérnünk, hogy a képviselendő európai álláspont megfelelően tükrözze érdekeinket. Az első akadályt jól vettük, az Európai Bizottságnak adott tárgyalási mandátum  a magyar kormány aktív és sikeres fellépése eredményeként  megfelelő kiindulópontot teremt nemzeti érdekeink védelmére. A mandátum egyébként nyilvános, magyar nyelven is hozzáférhető.

Látni kell azt is, hogy a magyar kormány támogató magatartása a tárgyalási folyamatra vonatkozik, és semmiképpen nem értelmezhető úgy, mintha Magyarország már előre, a konkrétumok ismerete nélkül elkötelezte volna magát egy tetszőleges tartalmú egyezmény mellett. Számunkra a valós tartalom fontosabb, mint a megállapodás kialakításának időigénye. Erre az elemre kell koncentrálnunk. Nem elég, hogy a majdani megállapodás eredménye összességében egyensúlyt tükrözzön az USA és az EU kötelezettségei között. Azt is biztosítani kell, hogy valamennyi EU tagország és gazdasági ágazat megfelelő, tisztességes módon részesedjen annak előnyeiből, illetve legyen kénytelen viselni az alkalmazkodás terheit.

A tárgyalások valós előrehaladása messze elmarad a közfigyelem mértékétől. A nehéz kérdésekben a valódi alkufolyamat kezdete csak a jövő év elejétől várható, és elég optimista az a várakozás is, hogy a tárgyalások 2016 végéig lezárhatóak lesznek. Mégis vannak, akik előre megjósolják az eredményt és úgy vélik, hogy az uniós (beleértve a magyar) gazdaság csak vesztese lehet az USA-val folytatott szabadabb versenynek. Vessünk egy pillantást az adatokra: az EU-USA kétoldalú áru- és szolgáltatás kereskedelem évi 100 milliárd eurót meghaladó európai többletet mutat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. október 30. 11:23
Összességében úgy látjátok? Már nem titkosak a tárgyalások, meg a készülő megállapodás részletei? Mert akkor jó lenne bedobni a közvéleménybe, hogy mindenkinek világos legyen, hogy konkrétan mire készülnek.
pollip
2015. október 30. 08:33
Most néztem a stopttip honlapját. A németeknál több, mint 2000%-on áll az aláírók száma, míg nálunk 134%-on.
Berecskereki
2015. október 30. 08:31
Szerintem téves a kiindulási alap, mert elsődlegesen nem az a kérdés, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kinek jó vagy nem jó, kinek milyen mértékben jó, hanem az; Csak uniós szinten oldható meg? Amennyiben megvizsgáljuk az államközi szerződések tartalmát, akkor azt tapasztaljuk, minden uniós tagállam szabadon megteheti, hogy az USA-val államközi szerződésben szabályozza azokat a kérdéseket, amelyeket a TTIP keretében terveznek. Ennek során pedig maximálisan figyelembe vehető a szerződő országok sajátosságai. Akkor mégis mi lehet az oka a TTIP ráerőltetésére az uniós országokra? Mi lehet a színfalak mögött? Az EU és egyes országok vezetői nyilatkozataiból egyre töbször hangzott el az EU döntési mechanizmusának erősítése a tagállamok terhére. Másként fogalmazva; csökkenteni a tagállamok szuverenitását. Röviden: Több EU. A nyilatkozatokból, kijelentésekből arra lehet következtetni, hogy az EU-t az USA típusú államszövetségként – ha úgy tetszik birodalom formájában – akarják átszervezni. Ebben a szervezeti formában pedig a központi szerep Németországé lenne, amelyhez kapcsolódna a többi fejlett EU-s ország. Ezt figyelembe véve, a TTIP az első lépcső lenne a nemzetállamok megszüntetése irányába. Szerintem ebből a szempontból kellene megvizsgálni, hogy ez mennyire jó az EU tagállamai számára. Talán célravezetőbb lenne az a megoldás, ha az EU az USA-val egy keret-megállapodást kötne, amelynek keretében a EU-s tagállamok dönthetnének nemzetközi szerződés keretében a kereskedelmi és beruházási témakörben.
pollip
2015. október 30. 06:44
"A tárgyalások valós előrehaladása messze elmarad a közfigyelem mértékétől." Én fordítva érzem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!