Alkotmányt, népszavazást!

2015. október 21. 16:17

Az MSZP tegye egyértelművé, hogy kész részt venni olyan választási együttműködésben, amelynek célja a demokrácia helyreállítása és a szegénység felszámolása Magyarországon.

2015. október 21. 16:17
Szekeres Imre
Népszabadság

„1. Az MSZP tegye egyértelművé, hogy kész részt venni olyan választási együttműködésben, amelynek célja a demokrácia helyreállítása és a szegénység felszámolása Magyarországon. Így biztosítható, hogy ne a pártok kényszeralkuja révén jöjjön létre egy kormányváltásra készülő választási szövetség, hanem a közösen vállalt értékek alapján alakuljon ki egy választási mozgalom. Egy ilyen kezdeményezés akkor vonzó, ha köztiszteletben álló személyiségek, szakemberek irányítják.

2. Az MSZP tekintse a 2018-ban megválasztandó Országgyűlést alkotmányozó nemzetgyűlésnek, amelynek az a feladata, hogy egy éven belül készítse el a Magyar Köztársaság alkotmányát, és bocsássa azt népszavazásra. Az alkotmányozó nemzetgyűlés megalakulásával megszűnik azok megbízatása (a köztársasági elnöké, az alkotmánybíróságé, a legfőbb ügyészé stb.), akik mandátuma az alaptörvényből származik, és az alkotmányozó nemzetgyűlés megbízottjai veszik át a hatáskörüket, amíg az új alkotmány szerint megválasztott közjogi tisztségviselők hivatalba lépnek.

3. Az MSZP tegye egyértelművé azt is, hogy kész támogatni erre az időszakra egy olyan szakértői kormányt, amelynek feladata a szegénység felszámolása, az oktatási, egészségügyi és szociális esélyegyenlőség biztosítása. Majd ha van már új alkotmány, ha új választás legitimálta az új rendszert, akkor nyilván politikai kormányra lesz szükség, persze akkor sem szakértelem nélkül. Miért ne lehetne addig Bárándy Péter a belügy-, Baka András az igazságügy-miniszter, Balázs Péter a külügyminiszter, Vértes András a pénzügy-, Solymosi Frigyes az innovációt irányító miniszter és Surányi György a jegybank elnöke.

Kérdés persze, mit szól ehhez a választópolgár, hiszen látszólag nem az ő sorsáról van szó. Ha azonban képesek vagyunk bebizonyítani, hogy csak így fordulhat jobbra a sorsa, akkor bízom benne, támogatni fog minket. Jogos kérdés az is: mi van, ha ellenzéki választási siker ellenére sincs kétharmados többség, ami valószínű? Sokan vannak az alkotmányjogászok között azon az állásponton, hogy feles többséggel is lehet alkotmányozni, ha az alkotmányt népszavazás legitimálja.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. október 22. 13:04
Kérdés persze, mit szól ehhez a választópolgár, hiszen látszólag nem az ő sorsáról van szó." Már szólt. Kétszer kétharmad.
Tábor Radosti
2015. október 22. 11:26
Ja, meg jó lenne egy magyar NATO-főtitkár... Idióta!
marós
2015. október 22. 10:46
Szekeres, aki Pap János Veszprém Megye MszMP titkárának köpenyegéből nőtt ki, végleg eltünhetne a politikai szintérről.
rimimandiner
2015. október 22. 09:38
Az MSZP támogatottsága lassan kimutathatatlan, ne követeljen semmit, fogja be a p..áját! Volt lehetőségük megmutatni, megmutatták....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!