A ló és a másik oldal

2015. október 01. 07:36

Ami Szíriát illeti, Aszad az oroszoké, tehát mennie kell, hogy utána mi lesz, majd kiderül, a lényeg, hogy ő ne legyen. Másfél évtizede Szaddám Huszeinről mondták ugyanezt Washingtonban.

2015. október 01. 07:36

Oroszország szerdán elkezdte bombázni az Iszlám Állam szíriai állásait, amit Amerika egyáltalán nem bán. Amíg csak bombázni kell, minden segítség jól jön, ráadásul ezeket a bombákat és a hozzájuk tartozó repülőgépeket nem az amerikai adófizetők pénzéből vették, hanem az oroszokéból. A gondok majd a tárgyalásos szakasznál jelentkeznek, bármikor is lesz az. Most leereszkedőben van a háború jótékony, a probléma mélységeit eltakaró köde.

Az amerikaiak és az oroszok között az elmúlt években még a kevés korábbi bizalom is elfogyott. Egyrészt a Moszkvával szemben rendre ellenséges »színes forradalmak«, illetve a másik oldalon az ukrán (és a grúz) területek fegyverrel való elfoglalása felszínre hozta az 1991 előtti érzelmeket. A világ végre megint egyszerűvé vált, mindenki megtalálta a maga régi, forrón szeretett ellenségét, a kiöregedett csatalovak vidáman nyerítettek föl a trombitaszóra.

A helyzet most mégis közös cselekvésre kényszerít. Az iszlám szélsőséges felfogása, a terrorizmus jelentős veszély Oroszországra és az Egyesült Államokra, illetve szövetségeseire nézve is. A pillanatnyi érdekközösséget Vlagyimir Putyin ragadta meg a legszemléletesebben, amikor a Hitler-ellenes koalíciót hozta fel példának. Nem tette hozzá, de tudjuk, hogy az is potenciális ellenfelek által köttetett, és egy perccel sem élte túl az őt létrehozó létfontosságú érdekeket. Azt se tette hozzá, de azt is tudjuk, hogy ezúttal nincs szó erőegyensúlyról, az oroszok nem tudják vállalni a terhek felét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. október 01. 12:20
Az USA szerintem egyáltalán nem örül az oroszok önkéntes, bár nyilván kényszerű felajánlásának. Neki az ISIS kevesebbet árthat, mint az oroszoknak a Kaukázusban. Az USA, Szaudarábia, Katar, Izrael jól elvoltak a terrorállammal, Erdogan pedig jól meglovagolta a felkínálkozó lehetőségeket, mind politikai, mind üzleti értelemben. Az sem zárható ki, hogy Larov örmény volta is olaj volt a soha be nem vallott tűzre! Mindenesetre Erdogán emberesen megsértődött, amikor Putyin együttérzését fejezte ki az örmény népirtás áldozatai mellett.
KannibálTatárÚr
2015. október 01. 11:17
... "az ukrán (és a grúz) területek fegyverrel való elfoglalása felszínre hozta az 1991 előtti érzelmeket." A ZUSA a második vh. után mintegy negyvenszer avatkozott be fegyveresen a határaitól nagyon távol. Az arab krízis a ZUSA vétke. Az SZU csak határihoz közel avatkozott be. Afganisztánon kívül sikerrel. A ZUSA csak határaitól távol. Mindenhol sikertelenül - Grenada kivételével. Ha ez a tendencia folytatódik...
Mich
2015. október 01. 10:12
NOL-Horváth most egyensúlyoz a két fél között... de legszívesebben a CIA mellé állna...
nanahan
2015. október 01. 09:24
Irakban is milyen fasza rend lett ugyebár. US Fed. Gov't is public enemy #1.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!