Nettó szívatás

2015. szeptember 03. 12:24

Magyarország egyedül képtelen orvosolni ezt a helyzetet. A menekültekről való gondoskodást közös ügynek kell tekinteni. Interjú.

2015. szeptember 03. 12:24
Nagy Boldizsár
168 Óra

– Csak kell a jognak is reagálnia a krízishelyzetre.

– Nem a jog reagál, hanem a jogalkotó, ő pedig a reakcióját megválaszthatja. Ami a magyar–szerb határon zajlik, az világméretekben nem új. Ruandából kétmillió ember vándorolt el a szomszédos országokba, Afganisztánból ötmillióan menekültek Pakisztánba, Iránba, Bangladesből Indiába tízmillió ember. A négy és fél milliós Libanonban 1,2 millió szíriai él.

– De ez itt Európa.

– Az valóban új, hogy a mi kontinensünket is ilyen nagy számban érték el az útra keltek. Az európai országok szuverenitásuk fontos elemének tartották, hogy képesek ellenőrizni, ki jön be a területükre és ki távozik onnan. A menekültjog viszont a hagyományos formájában a menekültekre fókuszál, amikor kimondja: a határátlépéshez nem kell útlevél, vízum, egyéb okmány. A két gondolkodásmód – a reguláris migráció totális kontrollja és az irreguláris migráción belül az illegális megakadályozása, valamint a menekültek beengedése – összevetéséből adódik, hogy ha valaki menekültnek mondja magát, hivatalos eljárás keretében dől el, az-e vagy sem. Ha nem az, átminősül illegális határátlépőnek, de addig a helyzete függőben van. Majd az eljárás legalizálja a belépését, vagy kimondja, hogy el kell őt távolítani. Így a fikció fennmaradhatott, hogy egy ország területén csak az van, akit beengedtek. De azzal, hogy ilyen sokan jönnek, az elv alkalmazhatatlanná vált. Az érintett országok úgy válaszolnak a kihívásra, hogy zárójelbe teszik a jogi rendszerüket. Ha Magyarország így tesz, akkor valójában az egész schengeni államcsoport feladja az igényét, hogy kontrollálja a határait.

Magyarország egyedül képtelen orvosolni ezt a helyzetet. A menekültekről való gondoskodást közös ügynek kell tekinteni.

– Ebben a helyzetben érthető a kerítésépítés, nem?

– Nem, szó sincs róla. Hogy lehet azt megérteni? Mit akar ezzel kérdezni?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2017. január 24. 21:11
Ez a nettózás valamiféle vagányságnak számit ezeknél?
smarton
2015. szeptember 22. 19:20
Mégegy , akinek a jó anyja megmenekült...
radír
2015. szeptember 20. 00:53
A menedékkérő csak akkor léphet irregulárisan a befogadó ország területére,-ahol a menedékkérelmét elbírálják-,ha élete veszélyen van. Ilyen passzus is található a nemzetköz menekültügyi megállapodásban. Szerbiában milyen életveszélyes helyzetben vannak a bevándorlók?
drkovax
2015. szeptember 20. 00:53
Mondjuk aki már egyszer azt is kimondta, hogy semmi gond ha Európa iszlamizálódik, mert akkor csak annyi történik, hogy már nem az Európát korábban elözönlő keresztény hordák fognak uralkodni, attól már nem nagyon kéne kérdezni se semmit, mert úgyse fog épeszű választ adni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!