Oroszország óriási lehetőséget kapott

2015. szeptember 19. 12:59

Hatalma ugyan nem akkora, mint a hidegháborúban volt, de erre nincs is szükség, hisz most már nem egy ellenséges ideológiájú világrendszert képvisel.

2015. szeptember 19. 12:59
Fellegi Tamás
Privátbankár

Hatalmi vákuum, polgárháború több közel-keleti országban, és az ezt követő menekültáradat. És miután ezt a helyzetet láthatólag sem Amerika, sem Európa nem tudta kezelni, sőt még szándékot sem mutattak rá, nyitva állt az út a régi-új jelentkező, a bárhol beavatkozni képest szuperhatalom státuszára törekvő Oroszország előtt. Egyelőre Aszad mellett avatkozott be Szíriában, és az elmúlt napok eseményei azt mutatják, meglepően hatékonyan. Az általa szállított fegyverek igen jól vizsgáztak, és az oroszok hatékonyan képzik ki a szír katonákat a használatukra, mindemellett a légierőt is megerősítették. Adott esetben pedig valószínűleg nem finnyáskodnának harcoló alakulatokat küldeni.

Ha pedig bárki megkérdezi, milyen jogon teszik mindezt, a terrorizmus elleni harcra hivatkoznak. És teljes joggal: az iszlám állam mindenki által elismerten terrorszervezet, ráadásul működésének és a hozzá társuló polgárháborúnak most már igen látványosak a következményei: több millió menekült. Így bár nehéz beismerni, de a nagyhatalmaknak még jól is jöhet, hogy helyettük valaki elvégzi a kellemetlen feladatot.

Persze még jobb lenne, ha együtt tudnának működni (mindenekelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által), és kibékülve együtt kezelnék ezt a példátlanul nehéz helyzetet. Akárhogy is lesz, Oroszország már nagyhatalom, komolyan kell venni. Hatalma ugyan nem akkora, mint a hidegháborúban volt, de erre nincs is szükség, hisz most már nem egy ellenséges ideológiájú világrendszert képvisel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laikus érdeklődő
2015. szeptember 19. 20:36
Ez az egysegelem-tehénút szópárbaj fantasztikus volt. Kár, hogy Arlet kimaradt belőle!
egysegelem
2015. szeptember 19. 18:32
s=S
Brigadéros
2015. szeptember 19. 17:50
Igen úgy gondolom, hogy az Unió stratégiai hibát követett el, amikor rácsapta Oroszországra az ajtót amerikai nyomásra... A liberális béklyóba kötött Nyugat nem képes ellenállni a honfoglalók nyomásának...Lehet, hogy borúsnak tűnő forgatókönyv, de nem kizárt, hogy az európai kultúra mentsvára és megőrzője Oroszország marad?!?
Akitlosz
2015. szeptember 19. 16:37
"az elmúlt napok eseményei azt mutatják, meglepően hatékonyan." Milyen események? "Adott esetben pedig valószínűleg nem finnyáskodnának harcoló alakulatokat küldeni." Ezt megint honnan veszi? Nehéz lenne eladni az orosz anyáknak, hogy a gyerekeiket miért is fejezték le a távoli Szíriában. "hisz most már nem egy ellenséges ideológiájú világrendszert képvisel" Kinek ki az ellenség. Az ellenséges ideológiájú, agresszív világrendszert a NATO képviseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!