Mit tanulhatunk a menekültektől?

2015. augusztus 17. 10:20

A nemzeti kereteken túlmutató szolidaritás radikális tagadása ugyanakkor, bár rövidtávon politikai haszonnal kecsegtet, történelmi távlatban bűnné válik.

2015. augusztus 17. 10:20
Sik Domonkos
Szuverén

Ez az érzés persze egyáltalán nem determinálja azt, hogy milyen cselekvés következzen belőle. Épp átható, primer jellege miatt sok esetben inkább ijesztő mintsem inspiráló, amire sokkal könnyebb elfojtással vagy elfordulással reagálni, mintsem tényleges cselekvéssel. Ehhez ugyanakkor – elemi morális tétje okán – társadalmi legitimációra van szükség. A szolidaritást egy (fiktív) nemzetközösség tagjaira korlátozó, Európaszerte erősödő nacionalista hangok épp ezt a legitimációt biztosítják. Alighanem népszerűségük részben a morális felelősség elhárításának e lehetőségéből fakad.

A kormány menekültellenes intézkedéseinek tétjét ezek az összefüggések jelölik ki. A nemzeti kereteken túlmutató szolidaritás radikális tagadása ugyanakkor, bár rövidtávon politikai haszonnal kecsegtet, történelmi távlatban bűnné válik. A modernitás alaptendenciája a reflexivitás növekedése: vagyis egyre rövidebb ideig lehet önáltató illúziókkal áltatni egy társadalmat, legyen szó akár a környezetvédelem kérdéseiről, korrupcióról vagy épp a szolidaritásról.

A menekültek mindaddig egyre fokozódó nyomást fognak helyezni az első világ polgáraira, ameddig a globális egyenlőtlenségek nem csökkennek, illetve amíg feloldhatatlan konfliktusokkal terhelt háborús zónák lesznek a világban. Ez azt jelenti, hogy az általuk felvetett morális kérdés is egyre hangsúlyosabbá válik, ami egyre inkább kiélezi a választást a szolidaritás felvállalása és annak – a feszültség növekedésével párhuzamosan óhatatlanul radikalizálódó – tagadása között.

A kormány menekültellenes politikája ebben az értelemben különösen veszélyes pályát jelöl ki. Így annak jelentősége messze túlmutat belpolitikai következményein: a reflexivitás helyett egy kontrollálhatatlan radikalizálódás pályáját vetíti előre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2015. augusztus 17. 20:41
"A kormány menekültellenes politikája ebben az értelemben különösen veszélyes pályát jelöl ki. Így annak jelentősége messze túlmutat belpolitikai következményein: a reflexivitás helyett egy kontrollálhatatlan radikalizálódás pályáját vetíti előre" Rohadék. Ez ennyire hülye vagy ennyire aljas?
e.o.storm
2015. augusztus 17. 13:36
A mamlasz EU-ban ad egymásnak randevút a burmai vándor fazakas a kongói pigmeussal. Nincs jogunk elrontani ezt a mókát.
Mich
2015. augusztus 17. 13:33
Idióta, ki tagadja meg a szolidaritást (esetleg a jobbikosokon kívül)...?! Csak... - annak NEM ITT (a nyomorúságot és az ellentéteket idehurcolva), hanem ott helyben van a helye! - NEM óriási feszültségeket keltve Európában - NEM az embercsempészek és a Háttérhatalom érdekében - és NEM nemzetbomlasztásra használni az egészet
vigyor
2015. augusztus 17. 13:25
Akkor tisztázzuk. Nem menekültekről beszélsz, mert a menekülteket befogadjuk. A migránsoknál pedig, nem a szolidaritás a probléma bameg, hanem az, hogy konkrétan sem fizikailag, sem anyagilag nem tud Európa befogadni évente milliókat. Ettől te még nézegetheted tovább a köldököd, ez tény marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!