Ezért nem tör az USA Európára

2015. augusztus 23. 09:35

Mivel ma reggel több általam okosnak, és jó szándékúnak tartott ismerősöm is olyan összeesküvés-elméleteket osztott meg, amelyek szerint az USA tör Európára, ezért gondoltam, írok pár ellenérvet.

2015. augusztus 23. 09:35
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

1. Az USA-nak nem érdeke világháború kirobbantása, az USA érdeke a status quo fenntartása, nem átrendezése. Ha emlékszünk, mindkét világháborút a németek kezdték — méghozzá azért, mert gyarmatbirodalmat, illetve a régi hatalmukat kapták vissza. AZ USA-nak egyszerűen nem érdeke világháború kezdése, mert annak tétje csak a vezető pozíciójának elvesztése lehet.

2. Az amerikai politika sok szempontból antidemokratikusabb (pl. választási rendszer), de sok szempontból demokratikusabb az európainál. Az utóbbi az ellenőrzés és az ellensúlyok. Abban az országban, ahol ténylegesen nyilvánosságra hozzák x év elteltével a titkos aktákat, ahol volt egy Watergate-, és egy Snowden-ügy, ahol kiderült Bushék háborús indok kamuja, ahol republikánus többség van a szenátusban és a képviselőházban a demokrata elnökkel szemben, tényleg el tudunk képzelni egy titkos programot több tízezer menekült titokban Európába való küldésére?

3. Európa az USA szövetségese. És az EU jelenlegi állapotában semmilyen veszélyt nem jelent az USA-ra sajnos. Egyszerűen az államoknak nem érdeke, hogy legyengítse az európai demokráciákat, ezzel teret nyitva a kínaiaknak és az oroszoknak Európában. Az USA-nak pont az estabilishment fenntartása az érdeke, a szövetségesei megtartása az EU-n belül. Ugyanis az olyan válsághelyzetekből, mint most a menekültkérdés, pont az USA-ellenes, szélsőséges pártok tudnak profitálni.

4. Nem szabad elhinni azokat az elméleteket, amelyek kiveszik az emberi tévedés lehetőségét, a különböző érdekeket, azaz az embert a rendszerből. Ezek a teóriák azt próbálják sugallni: minden előre eldöntött, nem tudunk a felsőbb hatalom közelébe jutni, nincs döntési pozíciónk. Ez lényegében maga a politika kinyírása.

Azért terjednek ezek az elméletek, mert nehéz szembenézni azzal, hogy ha kicsiben is, de nekünk itt Magyarországon is van felelősségünk abban, miként mennek a dolgok. Nem igaz, hogy nem tudunk semmit tenni, és nem igaz, hogy nincs felelősségünk. Nem szabad abba a tévhitbe ringatnunk magunkat, hogy a világkormányok vagy egyéb testületek eleve eldöntöttek mindent, és nekünk már nincs is dolgunk. De van dolgunk: az éhezők segítése, a jó szóra szomjazóknak a szavak megadása, a saját környezetünk és a saját országunk jobbá tétele, és ha ezekkel végeztünk, azzal a globális folyamatokra is bőven van ráhatásunk.

Úgyhogy kérlek, ne dőljetek be annak, hogy a háttérhatalommal szemben tehetetlenek vagyunk, mert nincs háttérhatalom, emberek vannak rossz döntésekkel és jó döntésekkel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. augusztus 24. 13:15
Box Hill [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 24. 11:06 @lilaremény Pontosan. Oroszország nélkül valószínűleg sem első, sem második világháború sem lett volna." Több okból sem, ugyanis az oroszok voltak a harapófogó keleti szára. Az angolok és franciák együtt sem lettek volna képesek a németeket legyőzni, sőt az Oroszokkal együtt is csak úgy, hogy a zsidókon keresztül bevonták az amerikaiakat.
catalina9
2015. augusztus 24. 12:49
cuttingbothways 2015. augusztus 23. 22:06 Továbbra is szeretném falni a KB 4000 meglépett zsidó adatait (minél többét, annál hitelesebb az állításod, elég lesz 3000 is)" Ne faljon, mert fosni fog. Az a helyzet, hogy én még azoknak a zsidóknak az adatait sem tudom, akik egyáltalán a WTC-ben dolgoznak, így aztán a maga logikája szerint nem is dolgoztak ott zsidók. Kettőről mégis tudok, az egyik Larry Silverstein, a másik Ed Koch. Nos ők nem mentek be..kettőből kettő az száz százalék.. No és itt vannak a leleteik: "...Koch was born in Crotona Park East section of The Bronx borough of New York City,[4] the son of Yetta (or Joyce,[5] née Silpe) and Louis (Leib) Koch, immigrants from Uscieczko in Eastern Galicia.[6] He came from a family of Conservative Jews..." "..Silverstein was born in Bedford-Stuyvesant, in Brooklyn in 1931 into a Jewish family.[5].."
catalina9
2015. augusztus 24. 10:24
cuttingbothways [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 23. 21:45 A tragédia, hogy - noha a Mandiner szerintem az egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar nyelvű politikával foglalkozó honlap - egy csomó potenciális olvasót elriaszt ez a náci, bolsevik , illetve náci-bolsevik komment-különítmény.." Hát elég riasztó a "potenciális olvasóknak" de főleg a ballibáknak, hogy rendre beégnek, menekülnek is rendesen Soros és társai védőszárnyai alá, a 444-hez, Cinkhez, átlátszóhoz... elég átálátszó
catalina9
2015. augusztus 24. 10:19
Gusztáv11 [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 23. 21:57 Soha senki nem mondta, hogy pontosan 4OOO zsidó nem ment be dolgozni. " Hát ugyi a lényeg az lenne, hogy hogy hány zsidó áldozat volt, de ez nem akar kiderülni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!