Európa balra van?

2015. augusztus 31. 07:50

Corbyn fellépése azt mutatja, hogy a leghagyományosabb, szocdem jellegű nyugati nagy pártban is igény van egy erős baloldali fordulatra.

2015. augusztus 31. 07:50
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„Az európai baloldalon napjainkban látványos változások történnek. A szociáldemokrácia válságával egy időben új, vagy a jelentéktelenségből felemelkedő pártok és politikusok törnek előre. Legfőbb jellegzetességük, hogy a kommunista és a szociáldemokrata hagyományt új formában kívánják egyesíteni, amit legpontosabban talán radikális szocialistának nevezhetünk. Közülük az elmúlt hónapokban a görög Sziriza vált a legismertebbé. A Sziriza a nyáron egy csatát elvesztett, de az őszi előrehozott választások megnyerésére így is maradt esélye. Hasonló pártok jelen vannak a skandináv, Benelux és dél-európai országokban is, és persze ilyennek tekinthető a német Die Linke is. A volt szocialista országok közül Szlovéniában a tavaly alakult, marxista gyökerű Egyesült Baloldal néhány havi kampány után bejutott mind a nemzeti, mind az uniós parlamentbe. A Sziriza azzal emelkedett ki közülük, hogy különböző okok miatt kormányra került, amit a többi radikális baloldali párt eddig nem remélhetett. (Hacsak nem koalíciók junior partnereként.)

A radikális (vagy egyszerűen csak szocialista) baloldal történetében nagy előretörést jelentene, ha képviselőjének, Jeremy Corbynnak sikerülne megszereznie a brit Munkáspárt vezetését. A Labour az európai demokratikus baloldal egyik »vezérhajója«, amelynek fordulatai sok szociáldemokrata párt számára mintául szolgálhatnak. A veterán munkáspárti Jeremy Corbyn a Ciprasz-féle modellel szemben nem új pártot alapított, hanem a régi jó Munkáspártot akarja meghódítani. Mégpedig a régi szocialista eszmékhez való visszatéréssel, és ugyanakkor százezernyi új párttag megnyerésével. Pártbeli ellenfelei azt mondják, hogy megválasztása esetén a Labour elveszítené azt a közepet, amellyel a Blair-féle időkben három választást nyert. Azt elfelejtik hozzátenni, hogy azóta viszont két választást is elveszített, és Skóciában a tőle balra álló Skót Nemzeti Párt valósággal lemosta a térképről. Akárhogy is lesz, Corbyn fellépése azt mutatja, hogy a leghagyományosabb, szocdem jellegű nyugati nagy pártban is igény van egy erős baloldali fordulatra.

Ami persze bizonyosan nem jelent »szocialista forradalmat«, csak egy igazságosabb és egyenlőbb társadalom eszméjéhez való visszatérést.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. augusztus 31. 19:50
Ez merre van?: "Kiderült, kik és miért blokkolták a magyar pavilont vasárnap Válasz.hu / 2015.08.31., hétfő 11:46 / Kiderült, kik és miért blokkolták a magyar pavilont vasárnap Hirdetés NATO-drótkerítéssel zárták körül a magyar pavilont a Velencei Biennálén vasárnap. A gerillaakciót a volt krétakörös Gulyás Márton szervezte. Blokádot akartak, végül nem az lett. A magyar pavilon elé emelt jelképes blokádhoz az akció szervezői elmondásuk szerint ugyanazokat az eszközöket használták, amelyeket a magyar kormány használt az elmúlt hónapokban. A drótkerítésen kívül a kormány plakátjait jelképező nagyméretű molinókat tettek ki, illetve a Nemzeti Konzultáció szövegeinek angol fordításai voltak kint olvashatók – írja az Index. A szervező #fenceforeurope nevű csoport augusztus 30-án egy teljes napon át akarta blokkolni a bejutást a magyar kiállítótérbe. Mint mondták: „ezzel is elősegítve országunk és a magyar állampolgárok szeparációjának minél szélesebb körű megvalósulását.” Gulyásék a magyar pavilon egyetlen bejárata elé helyezett kerítéssel tényleges blokád alá akarták venni a kiállítóteret és vasárnap senkit nem akartak beengedni a pavilonba. Végül a drótkerítés csak figyelemfelhívó volt, a tényleges bejutást nem akadályozta meg. A molinókat vasárnap estig nem vetették le a Biennálé szervezői, de az olasz rendőrség leszedette és elkobozta a drótot, mivel az a látogatók testi épségét veszélyeztette. A #fenceforeurope sajtóközleményében azt írja, hogy szerintük röhejes, hogy Európának, „egy közel fél milliárdos összlakossággal rendelkező államalakulatnak”, komoly fejtörést okoz „kettő-, de akár négymillió, életveszély elől menekülő ember lakhatásának, étkezésének és oktatásának a biztosítása”.
lajkakutyus
2015. augusztus 31. 19:24
Írj inkább a magyar baloldalról, olyan jó olvasni a kimúlásotokról!
puszika
2015. augusztus 31. 11:00
Kedves Hegyi! Nem kell ködösíteni.Az európai baloldal, haldoklásáról radikalizmussal próbálja elterelni a figyelmet.Amióta van baloldal, a számtalan kudarc ellensúlyozására kivétel nélkül vagy a radikalizmust,vagy az anarchiát választotta.De ezek e kísérletek is hosszabb rövidebb idő után elhaltak.Gyakorlói nem tanultak.Csak ez az egy válaszuk van ,semmi más. A legnevetségesebbek napjaink történései.A 68-asok receptjét másolják rendületlenül.A nagy igyekezetben persze arról elfeledkeznek,hogy ma már más a világ. Azt sem érzékelik,hogy egy-egy akciójuk után még többen legyintenek rájuk. Ez egy újabb kísérlet.Jellemző ,hogy most sem saját erejükből,hanem a menekültek tömegével akarnak szavazatokat szerezni. Ezt a régi/új módszert szándékosan nem látni,már nem is hiba hanem bűn kedves Hegyi!!
enmar
2015. augusztus 31. 10:30
Hehehe! 65 évig jobbra volt a balra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!