Kapitalizmust!

2015. augusztus 07. 07:49

A magyarok elfeledkeztek arról, hogy milyen bánatos, szürke, reménytelen volt az országuk Kádár idején, milyen volt először szembesülni (ki, mikor és milyen körülmények között tehette) a Nyugattal.

2015. augusztus 07. 07:49
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Kezdjük elengedni az első élményt, mert sosem tanultuk meg az összefüggéseket. A baloldali egyetemi tanárok, akik sose vették a szájukra kapitalizmust, vagy legfeljebb kritikailag, a szende politikusok, akik mindenkit védtek és védenek tőle, kivéve a saját családjaikat, az alkalmazottak, akiknek nem lenne munkájuk, iPhone-juk és antibiotikumuk, ha nem lenne kapitalizmus -- mind, az ország 99%-a szendén vagy bőszen, mind antikapitalista. Sosem tanulták meg, mitől működik a Nyugat, csak tanították, vezették, és megélték -- közben meg ásták alá a hazai lehetőségeit.

Egy országot a vállalkozószellem, a piacosítható értelem, a folyamatos problémakeresés és -megoldás tesz jobbá: röviden a kapitalista szellem (nyilván megfelelő, kiszámítható törvényi keretek között). A bátrak, azok, akik fejlesztik magukat és jobbat akarnak, csak a kapitalizmusban érvényesülhetnek -- az államilag irányított, korrupt, posztfeudális, polgárellenes közegben, mint amivé az országunkat egyesült erővel tettük, nem. Sikerült megint megtalálnunk a tehén szarva közt a tőgyét: individualizmus és patriotizmus helyett az állott nacionalista löttyel leöntött élősködéstől jövünk izgalomba, és ennek megfelelően hanyatlik az ország, nyugati kegyelemből él, mert nem tudott saját (nyugatias) lábakra állni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. augusztus 07. 13:26
Én emlékszem még, milyen sivár volt a Kádár-korszak, és hogy a 80-as években egy Sokol rádió vagy Orion tévé milyen messze volt a japánok vagy a németek termékeihez képest. Ez a Béndek viszont egy ritka sötét anyag, talán Hawkingnak kéne tanulmányoznia. A honi értelmiség hangos picsogása afelett, hogy mi mennyire hülyék vagyunk anemtomkihoz képest, ennél szánalmasabb bizonyítványt a saját szűklátókörű, provinciális, a világról való semmitnemtudásukról, szellemük hitványságukról nemigen szültek még, mégsem képesek meghaladni
Kanóc
2015. augusztus 07. 13:12
A főállású "problémakereső". Ellenben mások végzik a feladataikat.
Peter8811
2015. augusztus 07. 12:13
Nekem a szocializmus az 50 filléres m3-ént víz/csatorna díj és az évente a balatoni kétheti nyaralás. A kapitalizmus meg a 2009-es z 1800 Ft m3-ént víz/csatorna díj a 22.000 milliárd adósság meg az emlékek az 1989 előtti évenkénti kétheti nyaralás a Balatonon. Péter bácsi ha igazságos akarsz lenni belevered a kapitalizmusotokba a fütyidet, mert neked biztos fütyid van ha faszod lenne nem itt kilódnál.
Akitlosz
2015. augusztus 07. 11:50
"A magyarok elfeledkeztek arról, hogy milyen bánatos, szürke, reménytelen volt az országuk Kádár idején, milyen volt először szembesülni (ki, mikor és milyen körülmények között tehette) a Nyugattal." A fenét feledkeztek el erről, hiszen azóta sem változott sok minden és az az akkori "Nyugat" azóta sem ért Magyarországra és belátható időn belül nem is fog! Az életszínvonal marad a kádári továbbra is. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!