A megvezetett, szegény népek illúziói a gazdagodásról

2015. augusztus 25. 13:25

A szegény népek könnyen megvezethetők, hiszen éppen azért szegények, mert folyamatosan megvezetik őket. A megvezetés kultúrájában élnek.

2015. augusztus 25. 13:25
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Ilyen szegény nép a magyar is. Nyilván vannak nála még szegényebbek is, de azért tartsuk fenn egy mércét. A magyar nép túlnyomó része nem tudja, hogy a liberális demokrácia és a kapitalizmus azért vált paradigmává a nyugati civilizációban, mert ez a kettős tudja a legalkalmasabb keretet teremteni a lehető legnagyobb értékteremtésre. Nem véletlenül alakultak ki elég sok vér, verejték, és könny árán. Az egyik vagy mindkettő lerombolása akár radikálisan beszűkíti az értékteremtés lehetőségeit. Amikor értékteremtésről beszélek, piacosítható értékekről beszélek -- nyilván van egy csomó olyan szubjektív érték, amelyet én is fontosnak tartok (a vasárnapi délutáni amatőr versfaragástól kezdve a baráti társaságok lélektani mélységű beszélgetéseiig), de sajnos a világgazdaság és a népek gazdagodása kicserélhető értékeken alapul, és az idioszinkratikus (itt: egy népre speciálisan jellemző, zártkörű, máshol nem »értékelhető«) értékek nem ilyenek. (Ennyi a különbség piaci szempontból Bartók és Karthagó nevű banda muzsikája között.)

Magyarországon az ilyen értékek túlnyomó részét multik termelik meg, de állammagyarok lopják el, aki utóbbiak maguktól nem képesek értékteremtésre, ezért a hatalmukkal visszaélve gazdagodnak. Nem érdekli őket egy olyan értékteremtési mechanizmus beindítása, amelynek eredményeként a magyar nemzet beleállhatna a világ piaci vérkeringésébe. Inkább kihasználják a magyarok túlnyomó részének évszázados illúzióit a nemzetünk Isten adta értékeivel és értékteremtő képességével kapcsolatban -- elhitetve velük, amire a többségük szívesen lecsap, hogy van magyaros cselvetés, amellyel élre lehet törni. Súlyos félreértés. Az ilyen magyaros cselvetések miatt jutott oda az ország, ahol most tart -- ez nem unortodoxia, ez az ortodoxia nálunk. Ahelyett, hogy a kormányzat a realitások mentén »nevelné« az országot, felkészítené a népét a versenyképes tudásra és viselkedésre, aláássa a maradék esélyeit is a sikerre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2015. augusztus 25. 23:36
Béndek Péter! Az utóbbi időbeli írásaid közül ez a legfélrecsúszottabb. Semmilyen állításod sem áll meg. A Nyugat évszázadokon át mások javait rabolta, amelyre alapozta azután a gazdaságát. Megnyert két világháborút, amit ugyan úgy el is veszthetett volna. Gondold már át, hol lép be ebbe a történésbe a liberális demokrácia mint hatékony tényező? Sehol. Azután a magyar mentalitást gyalázni az sem egy szép dolog. Gondold át ezt is a XIX.sz. harmadik harmada fejlődéstörténetének tükrében. Azután, ha még marad időd, próbáld vizionálni, hol tartana ma Magyarország, ha a fenti rohamos fejlődés után a két világháborút nyertesként fejezhette volna be. Én megmondom. Úgy 50-60 milliós hatalomként, fejlett iparral, uralva a Kárpát medencét és az Adriát. Ragyogó kulturális élettel és magabiztos, jó mentalitású lakossággal. Azért ennyi ostobaságot mégsem kellene, te nyomorult!
TAVIROZSA
2015. augusztus 25. 19:17
érdekes, a német multik dicsérik a magyarok munkakultúráját, szakmai tudását, többek között ezért ( meg a csapnivalóan alacsony bérek miatt ) jönnek ide ! Most meg elkezdi a szerző ekézni a magyar dolgozókat, ez miért van ?
Mich
2015. augusztus 25. 17:05
Seggfej Peti alakoskodik...
MZ/X
2015. augusztus 25. 14:55
Béndek! A fantáziád nem a valóság, ne keverd, és ne tárd elénk, megköszönjük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!