Borítékolt játszma

2015. augusztus 22. 10:30

Nagyon úgy néz ki, Ciprasz nem a halálos ítéletét írta alá lemondásával. Jól tudja, hogy ezzel a lépésével tiszta vizet önthet a pohárba, és tiszta lappal kezdheti újra miniszterelnöki megbízatását.

2015. augusztus 22. 10:30
Balogh Roland
MNO

„Kevés dolgot játszottak le olyan kiszámíthatóan, mint az Alexisz Ciprasz vezette görög kormány lemondását. A forgatókönyv már egy éve közszájon forgott, s minden úgy alakult, ahogy azt tavaly ősszel megjósolták. Amennyiben az uniós megszorító politikát hevesen ellenző baloldali Sziriza kormányra kerülve nem képes úgy nekimenni a hitelprogramnak, hogy annak tartalma drasztikus módon megváltozzon, a pártszövetség radikálisabb frakciói kiszakadnak a csoportból, ez pedig a kormány és végső soron Ciprasz bukásához vezet. S mint láttuk, a január végi győzelmük óta pontosan ez történt.

A harmadik mentőcsomaggal a Sziriza korántsem azt érte el, amit kitűzött, s olybá tűnik, ugyanazon a vágányon maradhat, mint elődei, a válságot évtizedes hazugságaikkal előidéző, majd a hitelezők által kikényszerített megszorító politikába belebukó középjobb és szociáldemokrata kormányok. Nem sikerült még részleges adósság-jóváírást sem kicsikarniuk, ehelyett maradtak a megszorítások és a nagyüzemi privatizáció. A szövetség radikálisabb csoportjai, élükön Panajotisz Lafazanisz volt környezetvédelmi és energiaügyi miniszterrel, élesen szembehelyezkedtek Ciprasszal, és balról ütötték a kormányfőt. Akárcsak a februárban elindult tárgyalásokat gyakorlatilag levezénylő Janisz Varufakisz volt pénzügyminiszter, aki lemondása után kissé tudathasadásos retorikával ostorozta azt, amit ő »főzött meg«. Így látszatra Ciprasznak valóban nem maradt más választása, mint hogy beadja lemondását. Augusztus 20-án kifizettek 3,2 milliárd eurót az Európai Központi Banknak, majd a miniszterelnök szedte a sátorfáját, és kissé teátrális módon, élő tévéadásban jelezte: távozik.

Mondhatnánk, hogy ezzel vége! A Sziriza ugyanarra a sorsra jut, mint az általa agyonkritizált elődei, a belső feszültségek miatt pedig széthullik, s eltűnik a süllyesztőben. Csakhogy nagyon úgy néz ki, Ciprasz nem a halálos ítéletét, nem tiszavirág-életű politikai pályafutásának a végét írta alá lemondásával. Épp ellenkezőleg. Jól tudja, hogy ezzel a lépésével tiszta vizet önthet a pohárba, és tiszta lappal kezdheti újra miniszterelnöki megbízatását. A felmérések ugyanis azt mutatják, egy választás esetén most a Sziriza koalíciós partner nélkül is képes lenne kormányt alakítani. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint akár 159 mandátumot is szerezhetnek a háromszáz fős törvényhozásban. Ez pedig nem mindegy. Főleg úgy, hogy a sokak szemében szálkának tűnő megállapodást maguk mögött hagyva, mondhatják: tessék, most kezdünk csak neki megvalósítani a beígért programunkat!

Hogy ez mennyire lesz jó a görögöknek? Nem tudni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2015. augusztus 23. 04:28
Ennek az egésznek azért nincs értelme, mert Ciprasznak még csak célja sincs. Nem tudja, mit akar elérni, ezért előbb-utóbb csak kudarc lehet a vége. Így csak Bejrútot, állandó problémaforrást csinál Görögországból, aminek katasztrófa lesz a vége.
gudmen
2015. augusztus 22. 22:53
jo nagy bajban vannak...1000 euro a nyugdij..700 euro minimalbér.. a jobban teljesitö magyarországon..90 ezer a nyugdij..107 ezer a minimalbér..
Mich
2015. augusztus 22. 15:08
Ez a Sziriza-trükk valószínűleg előnyös a Szirizának, talán még a korábban kormányozhatatlan Görögországnak is - de sokat ártott és árt Európának, főleg a kisebb (és gyengébb) országoknak!
SwordFish
2015. augusztus 22. 13:23
Jól játékos a Ciprasz. Főleg ha Varufakisztól kapja a tippeket. >:-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!