Nyomja a piacot

2015. július 06. 08:58

Egymást érik az értékesítési válságok, amiket a kormányzat tüneti kezelésként némi felvásárlási támogatással, másrészt nehezen értelmezhető „promóciókkal” igyekszik kordában tartani.

2015. július 06. 08:58
Tamás Gábor
Népszabadság

A könyörtelen igazság viszont az, hogy az állítólag egyik nemzeti kincsünknek számító kárpát-medencei zöldség-gyümölcs ágazatot gyökerekig ható szerkezeti gondok nyomják. Nem mi mondjuk ezt, az ágazat két éve kormányzati szinten is elfogadott stratégiájában szerepel a megállapítás: »hosszú távú szerződések hiánya miatt erősen manipulatív a piac«. Másutt: „»tárolási termékek esetében (...) tárolókapacitások hiányában csak fél évig tudjuk ellátni a piacot«.

Vagyis az agyonnépszerűsített hazai kertészeti termelés előtt nincs tervezett piaci kifutás. Akkor jó a helyzet, ha kevés terem, mert azt a rövid szezonban jó áron el lehet passzolni. Aztán februártól megint jöhet az ezer kilométerekről idehozott import, a hazai meggybefőtt pedig ismét ötszáz forint lesz. Egy nemrégiben készült összegzés szerint az elmúlt hét évben (egy uniós költségvetési ciklusban) a vidékfejlesztési támogatások nagy része »közérzeti« beruházásokra, térkövezésre, szökőkutakra, kilátókra, húszméteres bekötőutakra, miegyebekre ment el mifelénk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. július 06. 11:44
NOL-csicska, ez úgy van, hogy: - van a Szent Piac, amely minduntalan lenyomná a magyar termelőket... - és van a Magyar Kormány, amely megpróbálja segíteni ezeket - ti, idegenszívűek pedig, mindig a magyarok ellen drukkoltok. Ennyi.
holmes
2015. július 06. 10:45
Ennyire fogalmatlan "elemző" ritkán találtatik. A kormány az élelmiszer-kereskedelem feletti uralom megszerzésén dolgozik, mivel ez az egyik legfontosabb be nem teljesült pontja a nemzetstratégiának. http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/07/12-pont.html
Fakutya Vigyora
2015. július 06. 10:06
Tamás Gábor Gáspárt Miklós Béla Géza Elemér
Nomine
2015. július 06. 09:14
butácska dumácska
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!