Ébresztő, Európa: a polgárháború elérte Kárpátalját!

2015. július 11. 23:16

Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré! Ebben óriási felelőssége van az Egyesült Államoknak, illetve az Európai Uniónak.

2015. július 11. 23:16
Szávay István
itthon.ma

„Polgárháborús állapotok uralkodnak a kárpátaljai Munkácson, miután szombat délután a szélsőséges Jobb Szektor fegyveresei tűzharcba keveredtek egy parlamenti képviselő testőreivel és a kiérkező rendőrökkel. Meg nem erősített sajtóinformációk nehézfegyverzet bevetéséről, több halottról és sebesültről szólnak, az Ungvárra vezető utakat lezárták, az utcákat lángoló autók szegélyezik, már a titkosszolgálatot és a katonaságot is bevetették.

Munkács már csak egy ugrásra van a kárpátaljai magyarság központjától, Beregszásztól, illetve az országhatártól. Ez már nem a kelet-ukrajnai hadszíntér, és nem egy távoli, elméleti veszély. A sokszor hangulatkeltéssel és alaptalan riogatással vádolt Jobbik korábbi figyelmeztetései tehát sajnos beigazolódtak, a valódi fenyegetést és valódi veszélyt a Jobb Szektor szélsőséges alakulatai jelentik, akik ellen minden tisztességes ukrán és magyar embernek közösen kell fellépnie!

A Jobbik számára kérdéses, hogy a Nyugat által támogatott ukrán kormány a kialakult helyzet eszkalálódása esetén képes lesz-e megvédeni állampolgárait, különös tekintettel a területén élő nemzeti közösségekre. Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré! Ebben tehát óriási felelőssége van az Egyesült Államoknak, illetve az Európai Uniónak.

A Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy tegyen meg mindent a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében, és minden rendelkezésére álló eszközzel hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára és az abban rejlő veszélyekre!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2015. július 13. 00:29
Semmi közünk hozzá ,nem kell beleavatkozni .
Fakutya Vigyora
2015. július 12. 15:50
A közép-európai régió energiabiztonsága érdekében tett lépésekért elismerést kapott Magyarország Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettestől - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek pénteken Dubrovnikban tartott kétoldalú találkozójukat követően, amelyen szóba került a védelmi együttműködés és a vitás kérdések is. http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/az-energiabiztonsag-a-vedelmi-egyuttmukodes-es-a-vitas-kerdesek-kerultek-szoba-nulanddal Ez nem hir?
Akitlosz
2015. július 12. 15:20
"Kárpátalja nem válhat a kelet-ukrajnaihoz hasonló hadszíntérré!" Ezt ki döntötte el? Szávay István személyesen? Kis hal ő ahhoz, hogy ilyesmikben döntsön. Lehet, hogy egy világ omlik most össze benne, de simán válhat hadszíntérré Kárpátalja is. A fő gond az, hogy a Magyar Honvédség alkalmatlan a háborúzásra. Majd 2023-tól fejleszti a Fidesz a haderőt Hende miniszter szerint. Éppen időben. :-)
OberEnnsinnen
2015. július 12. 14:45
Ha a kárpátaljai magyarokat támadás éri, már másnap ki kell állni a Kossuth téren Kárpátalja azonnali visszacsatolása mellett, Magyarországhoz. Hogy ennek mennyi eredménye lenne? Első körben semmi. Ám: ha állhatatosan éveken keresztül tesszük, a kérdés középpontba, feldolgozásra kerül, ez pedig számunkra nem hátrányos. Az ottani magyarságon pedig csak ez segíthet: ha a megaláztatásuk fórumot kap, bekerül a politikai térbe. Amíg ez nem történik meg, addig kiszolgáltatottak, lábtörlők lesznek Ukrajnában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!