A Grexit biztonságpolitikai hatásai Európára

2015. július 07. 14:05

A gazdasági és politikai hatások mellett azonban van egy terület, amiről sokkalta kevesebb szó esik: vajon miképp is befolyásolná a kontinens és a régió biztonságpolitikáját Athén esetleges kiválása?

2015. július 07. 14:05
Mészáros Tamás
DiploMaci

Christos Manolas, a görög vezérkar korábbi vezetője szerint Európa fel sem méri jelenleg, hogy milyen fontos a biztonsága szempontjából országának tagsága az EU-ban és a NATO-ban. Interjújában elmondta, hogy a közel-keleti, észak-afrikai polgárháborúk miatt Görögország geostratégiai pozíciója elengedhetetlen a megfelelő védelem és reakcióidő fenntartása miatt. Ezzel kapcsolatban azt érdemes megjegyezni, hogy bár a görög válság – amelynek megoldása továbbra is bizonytalan lábakon áll – bár elhozhatja Athén kilépését az EU-ból vagy az eurózónából, ez korántsem jelenti azt, hogy a NATO-ból is ki kellene lépnie. A NATO-ban jelenleg is több tagország van, amely nem tagja az EU-nak, így ez a fejlemény az észak-atlanti védelmi hálóra nem feltétlenül lenne hatással.

A görög válság láthatóan tehát minden tekintetben meghatározza az európai kontinens jövőjét. Az eurózónában vetett hit megrendülése, a brit EU-tagságról szóló népszavazásra való hatás, a kontinens általános politikai egységében létrejött rés és a régió biztonságpolitikai kockázatainak növekedése mind az adósságválság számlájára írhatóak. Ezek közül jelenleg a biztonságpolitikai vetületről esik a legkevesebb szó, hiszen, mint láthattuk, ennek hatásai nem rendítenék meg komolyan a kontinens védelmi kapacitásait, sem annak stratégiai helyzetét. Azonban a jelenleg kulcsfontosságú menekültkérdésre Athén nélkül nehezen tudna megfelelően válaszolni Brüsszel, így Görögország kilépése az EU-ból vagy az eurózónából nem kis csapás lenne a szervezetnek. Hatalmas tétje van tehát az EU-s vezetők eheti tárgyalásainak, amelyek során csak bízhatunk benne, hogy sikerül elfogadható kompromisszumot kialakítani a kérdésben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. július 08. 10:01
Arról nem volt szó sem, hogy az eu-ból való kilépést vagy a nato-ból kilépést egyáltalán fontolgatnák, vagy arra bármilyen felhatalmazással rendelkezne a görög kormány. Persze semmi sem lehetetlen. De legyünk őszinték, eddig is simán átengedték magukon a "menekülteket", mi változna? A görögök a törökök elen tartják a hadseregüket, amely a lakossághoz és a gdp-hez képest mérve a legnagyob az EUban, és konkrétan számszerűen több tankjuk van, mint a németeknek.
luga
2015. július 07. 15:28
Nem fogják átengedni Görögországot sem az oroszoknak, sem Kínának. Majd kitalálnak valamit, hogy maradjon Görögország az unión, és a nátón belül.
Peter8811
2015. július 07. 14:35
Te faterod a Rákóczi korabeli kázusbeli?
Peter8811
2015. július 07. 14:34
Te faterod a Rákóczi korabeli kázusbeli
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!