Alku a gonosszal

2015. július 15. 07:42

A Közel-Keleten hirtelen fordulhat a kocka, és Izrael prédából egyszerre ragadozóvá válhat, ráadásul olyanná, akinek minden ereje megvan ahhoz, hogy végezzen áldozataival.

2015. július 15. 07:42
László Dávid
Magyar Nemzet

„A legnagyobb vesztes mindazonáltal Izrael. A zsidó állam ugyanis a Közel-Keleten egyedüli nukleáris fegyverrel rendelkező, ezt azonban el nem ismerő hatalomként eddig azzal érvelt, hogy addig nem hajlandó csatlakozni a nemzetközi atomsorompó-egyezményhez, amíg az arab tömegpusztító eszközök fenyegetést jelentenek rá. Mint az iraki amerikai intervenció után kiderült, Szaddám Huszeinnek évek óta nem voltak ilyen fegyverei, Líbia a polgárháború ellenére bejelentette, hogy minden tömegpusztító fegyver megszerzésére irányuló programját felfüggeszti, és nemzetközi ellenőrzés alá rendeli, Szíria vegyifegyver-készleteinek legjavát pedig már megsemmisítették. Az utolsó homokszem a fogaskerékben ezzel az iráni–izraeli szembenállás maradt, a megegyezéssel így Jeruzsálem félelmei lényegében indokolatlanná váltak. Benjamin Netanjahu miniszterelnök persze nem fogja feltett kézzel beismerni a vereségét, és mindent megtesz majd, hogy bebizonyítsa, Teherán továbbra is fenyegetést jelent. Ha viszont ez nem sikerül, a Közel-Keleten hirtelen fordulhat a kocka, és Izrael prédából egyszerre ragadozóvá válhat, ráadásul olyanná, akinek minden ereje megvan ahhoz, hogy végezzen áldozataival.

Korai lenne ugyanakkor angyalszárnyakat ragasztani Irán hátára. Nem kétséges, a perzsa állam arra fogja a megerősödését használni, hogy még inkább kierjessze befolyását a térségben, legyen szó akár az iraki vagy jemeni síiták támogatásáról, akár az Izrael elleni szervezkedésről. És bár maga Ali Hamenei ajatollah is rábólintott az alkura, azt leszögezte, hogy a megállapodás csupán az atomprogramról szól, egyébként azonban minden marad a régiben: Amerika még mindig a sátán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2015. július 15. 19:50
1948 óta.Ugye nincs olyan nap a világsajtóban hogy ne foglalkozzanak Izraellel.Ez egy 16 milliós nép,piciny Dunántúl nagyságú országgal.Nem borzasztó hogy állandóan velük kell a világnak foglakoznia?Az ő sirámaikkal van tele minden?
offoo232
2015. július 15. 18:20
Kivételesen jó írás,amit kevesen értettek meg!Ez van....
Forsz
2015. július 15. 15:10
Az USA Izraelhez úgy viszonyul, miként egy mértéket nem ismerő apa az egy szem gyönyörű szép leányához. Azt sem bánja, ha a fejére nől. Ezt Izrael ki is használta mindig és ha tudja kihasználja ma is. Obamát azért nem kedvelik, mert a republikánusokkal ellentétben, ez az adminisztráció nem annyira ajnározó és egyáltalán nem hajlik az izraeli héják követeléseire. Ami pedig Iránt illeti, én nem hiszem, hogy feladta eredeti teveit; ha így nem, megépíti az atombombáját szupertitokosan. Hiszen tudja, lévén hogy Izrael atomfegyverek birtokában van, az eredeti tervét, Izrael elpusztítását csak nukleáris fegyverek birtokában képes megvalósítani. Most csend lesz, Irán pedig dolgozik tovább. Az ellenőrzés kijátszásának megteremtéséhez új strukturát kell felépítenie, de szerintem Irán már azt is tudja, hogy ezt miképpen érheti el.
tas0125
2015. július 15. 13:03
Ha Izrael államra gondolt a szerző, pontosítani kellene mikor volt préda. Viszont közel-keleti betagozódása szerényen szólva nem sikerült. Önvédelmi kialakítása agresszívre sikeredett, és egyre halmozódik a problémájuk egyes arab államok konfliktusaiban. Ha ebben "fegyverkező-ragadozó" stílust nem hagyja el, az arabok elébb-utóbb beszorítják Őket a tengerbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!