Nem kell az ISIS-t túlspilázni

2015. június 03. 16:04

Nem azt akarom mondani, hogy az ISIS ne volna veszélyes. Azokban az országokban, ahol megvetette a lábát, nagyon is az. Áttételesen az egész régiót fenyegeti.

2015. június 03. 16:04
Szlankó Bálint
A dróton túl

A veszély szerintem inkább abból származik, hogy Amerika és Európa túlreagál, pont úgy, mint 2001. szeptember 11-e után. Az egyenesen vezetett a katasztrofális iraki háborúhoz, amiben több mint százezer ember meghalt, és ami alaposan hozzájárult az azóta is tartó káoszhoz (full disclosure: akkoriban azt gondoltam, hogy ez jó ötlet; nos, tévedtem). A túlspilázott biztonsági intézkedésekről, a hisztériáról, amivel megkeserítik az ember életét most már nem csak a repülőtereken, a titkosszolgálati megfigyelésekről, az internet és a telefonok lehallgatásáról nem is beszélve.

Mit kell tenni? Nem azt mondom, hogy semmit. Humanitárius és stratégiai érvek is szólnak amellett, hogy a civilizált országok beavatkozzanak, akár erővel is, és megpróbálják megállítani az ISIS előretörését a Közel-Keleten. De perspektívában kell nézni a dolgot, súlyosságát nem szabad eltúlozni, mert az túlreagáláshoz vezet. Ezt a problémát elsősorban a közel-keleti országoknak kell megoldani. A Nyugat csak támogatást adhat, nem vívhatja meg helyettük a háborút. Ez elsősorban róluk szól, nem rólunk. Jobb tehát egy olyan stratégiával nekivágni ennek az egésznek, ami nem is annyira az ISIS megsemmisítését tűzi ki célul, hanem csak visszaszorítását, annak megakadályozását, hogy kitörjön Szíria és Irak szunnita hátországából. Amíg nem fenyegeti északon a kurdokat, délen pedig Bagdadot, addig rendben van. Aki ennél nagyobb ambíciókkal vág bele ebbe a harcba, annak egyébként is jóval komolyabb forrásokat és politikai elszántságot kellene hozzárendelnie, mint amennyit a koalíció eddig felsorakoztatott.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2015. június 04. 06:15
Szlankó Bálint: Nem kell az ISIS-t túlspilázni ------- Erről egy vicc jut eszembe, amikor szólnak, hogy vigyázz lépcső, mire a másik visszaszól, hogy - Tu.. -dom, -dom, -dom, -dom...
br-o
2015. június 04. 06:01
"...akkoriban azt gondoltam, hogy ez jó ötlet..." Már akkoriban sem lehetett megbízni az értékítéletedben... Apropó, a kurd területek olaja nélkül a tengertől is elzárt Irak teljesen életképtelenné válik, évtizedekre bebetonozva az ISIS-t. Ez akarod, Valentino?
Brainman
2015. június 03. 21:13
"Amíg nem fenyegeti északon a kurdokat, délen pedig Bagdadot, addig rendben van." Addig is nézegetheted a kényelmes, biztonságos európai otthonodból a jó kis hátborzongató lefejezős videókat... igaz,te kloákakreatúra!
2015. június 03. 20:46
Szlankó Bálint helyében én, ilyen tájékozottság mellett nem merné tollat ragadni. Ennyi erővel akár a magfúzióról is írhatna! Az iraki "demokratizálási folyamat" áldozatainak száma mára már jóval több, mint 1 millió. Az ISIS-t pedig Izrael, USA és Szaud-Arábia hozta létre. Szóval Öcskös, irány a magfúzió...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!