A tapasztalat

2015. június 04. 07:39

Jó páran csalódtunk, amikor 2010. május 31-én megszavazta a parlament a nemzeti összetartozás napját.

2015. június 04. 07:39
Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

Na jó, de mégiscsak illett volna más nevet adni a június 4-i emléknapnak, mondogattuk magunknak. Valami határozottabbat, komorabbat, ami hatásosabban utal a lényegre. A június 4-én kihirdetett trianoni békediktátum ugyanis nem az egykori Magyarország geopolitikai átrendezése, vagy ha jobban tetszik, megcsonkítása volt, hanem a halálos ítélete. Elvágták éltető forrásaitól, fontos nyersanyagbázisaitól, erősödő ipari régióitól és olyan meghatározó kulturális színtereitől, mint amilyen Pozsony, Kassa, Nagyvárad vagy Kolozsvár, illetve Szabadka és Újvidék volt. Karel Kramarz, Csehszlovákia első miniszterelnöke azt írta visszaemlékezéseiben, hogy meghatározó cseh politikai körök már 1914-ben azt tervezgették, hogy csak Budapestet és közvetlen környékét hagyják meg a magyaroknak… És mi mégsem nevezzük gyásznak a gyászt, azt a június 4-ét, amikor ezt az ítéletet Magyarországra mérték?! Mi ez a polkorrekt őrület? - kérdezgettük mérgünkben. (…)

Furcsák voltak az első emléknapok. Sok helyütt tánc és zene kísérte az emlékezést, főként persze néptánc és népzene. Igen, sokaknak furcsa volt, de lassan meg kellett érteni, hogy június 4-nek, az emléknapnak a gyászon és veszteségeken messze túlmutató üzenete van. A diktátum következményei vitathatatlanok, ide számítva azt is, hogy Magyarország végül is Trianon miatt „kényszerült” bele a második világháborúba, ami egyébként újabb, Trianonhoz mérhető tragédiát okozott számára. Jó kérdés azonban, hogy mi lenne, ha itt, ezen a ponton horgonyozna le a magyarok nemzeti emlékezete június 4. okán. És megfeledkezne arról az összetartozásról, az összefogásról, amely a szó szoros értelmében megmentette 1920 után. Komoly tapasztalat ez. Főleg egy olyan népnek, amelyet olyan sokfelől és sokféleképpen támadnak napjainkban is. Ma ugyancsak a lelki és fizikai határokat átlépő összefogás, összetartozás a nemzet megmaradásának hovatovább egyetlen esélye. Erre utal, ezt emeli ki az emléknap, vagyis az erők egyesítésének szándékát s minden magyar egymásért érzett felelősségét. Ettől lett június 4. neve a nemzeti összetartozás napja. Mindez aligha jó hír Magyarország ellenségeinek. Nyilván jobban szeretnék, ha még mindig az önvád örvényeiben forognánk. Vagy csak gyászolnánk, méla búskomorságban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. június 04. 12:37
Az a csonka , erőforásaitól megfosztott ország elérte az akkori ausztriai fejlettséget a második vh előtt, bajtárs. Budapest olyan szinten volt világváros, ami ma elképzelhetetlen. Na persze, az iparosok , az akkori kkv-k virágoztak, a magyar vasút, a beszkárt magyar gyártóktól rendelt, nem franciáktól meg svédektől, németektől.
MZ/X
2015. június 04. 08:27
Amit soha nem szabad elfelejteni egy magyarnak sem! Emlékezés Trianonra: https://www.youtube.com/watch?v=YdYFZK4z5io
kuwiq
2015. június 04. 07:59
Az a csonka , erőforásaitól megfosztott ország elérte az akkori ausztriai fejlettséget a második vh előtt, bajtárs. Budapest olyan szinten volt világváros, ami ma elképzelhetetlen. Na persze, az iparosok , az akkori kkv-k virágoztak, a magyar vasút, a beszkárt magyar gyártóktól rendelt, nem franciáktól meg svédektől, németektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!