Túltolták?

2015. június 17. 07:34

Szó se róla, álomszerű volt annak idején olvasni (írni), hogy 2013 első napján tíz százalékkal csökken a gáz-, a villany- és a távhőszolgáltatás ára.

2015. június 17. 07:34
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

Látszólag tehát minden szép és jó volt, noha néhány szakember már a kezdetekkor figyelmeztetett arra, hogy a folyamat közgazdaságilag fenntarthatatlan: a szolgáltatók elveszítik a nyereségüket, sőt gazdálkodásuk veszteségbe is fordulhat, s emellett csökkenhet az ellátás minősége, üzembiztonsága. S valóban, az önkormányzati tulajdonú távhőcégeket már az első rezsicsökkentési kör után is nagyjából ötvenmilliárd forinttal kellett kisegíteni. Ez azonban politikailag még nyilván így is bőségesen megérte, hiszen a fogyasztók minden kiküldött számlán ott olvashatták, mennyi pénzt spóroltak meg a rezsicsökkentésnek hála. Azután sorra jöttek a hírek arról, hogy a külföldi tulajdonban lévő áram- és gázszolgáltató társaságok ugyancsak egyre nagyobb veszteséget halmoznak fel a lakossági ügyfelek ellátásán, de még ezt is el lehetett intézni egy vállrándítással – legyen ez az ő bajuk. A helyzet akkor kezdett kínossá válni, amikor már a hulladékszállítási rendszer közelgő összeomlásától tartottak az érintettek, a kéményseprő vállalkozások pedig olyan áldatlan állapotba kerültek, hogy szó szerint a katasztrófavédelmet emlegették mint megmentőt.

Az a helyzet, hogy a jelenlegi tarifák mellett csak a vezetékes energiaszolgáltatásban körülbelül százmilliárd forintos veszteség keletkezik évente, és ezt az irdatlan koloncot épp most veszi a nyakába a kormány. A lakossági gázellátásból ugyanis már minden eddigi piaci szereplő kivonult, átadva fogyasztóit a Főgázból kinőtt, állami tulajdonú energiaholdingnak, és folynak a tárgyalások az áramszolgáltatókkal is ugyanerről. Csakhogy ha a veszteségeket nem sikerül valahogy másképpen lefaragni, az állami energiacégnek vagy árat kell emelnie, vagy a számlát az adófizetőknek kell majd állniuk. Egyik sem túl vonzó alternatíva. A helyzetet nem teszi könnyebbé, hogy Brüsszel is rosszallja a rezsicsökkentés néhány elemét – például hogy a vezetékhasználati díjak megállapításakor a cégek kárára kedvezett a kormány a lakosságnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. június 17. 20:00
Itt a legjobb példa arra,hogyan lehet egy álhírrel/naná hogy a hvg/ szorgos firkászok segedelmével,riogatni!! Csak azt nem érzékelik ezek a médiamunkások,hogy a hitelük már elég régen elveszett!!
antioxi
2015. június 17. 17:30
Hihetetlen! Hihetetlen, hogy a Magyar Nemzet néven megjelenő sajtótermék (désijános cionista után) újságirói egyetlen nap alatt hogyan voltak képesek száznyolcvan fokos fordulatot venni. Megélhetési disznók elvek nélkül. Gecik ezek, a gazdájuk szavaival élve.
BőröndÖdön
2015. június 17. 16:46
Kádár népe imádja a fidesz-szocializmust...
Mich
2015. június 17. 11:09
1. A Simicska-média keveri a szart - "mindegy, miről van szó, csak zavaros és büdös legyen"... 2. Az árakat, természetesen, nem lehet a végtelenségig csökkenteni... 3. a lökött ellenzék most - hirtelen - ezt követeli... 4. közben azért visszaáramlott egy kis pénz a kapzsi külföldi szolgáltatóktól a lakossághoz... 5. és a szolgáltatások egy része visszakerült magyar kezekbe - és ez jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!