A vendégjátékos

2015. június 16. 08:41

A szó legjobb értelmében minden konkrét ügyben postása, és nem a lobbistája vagyok az iparágnak. Interjú.

2015. június 16. 08:41
Deutsch Tamás
Deutsch Tamás
Computerworld

CW: Ez az iparág az utóbbi 25 évben sok mindent megélt, és most messze nem úgy szalad a szekere, mint az aranykorban. Ha ilyenkor alkalom nyílik találkozni egy miniszterelnöki biztossal, elhangzanak Tiborc panaszai, remélve, hogy ezek orvoslása megtörténik. Hogyan reagált akkor, amikor a panaszokat hallotta?

DT: Azt kértük, mindenki mondja el, hogy konkrétan az InternetKon folyamatát illetően milyen elképzelései, javaslatai vannak. Szélesebb összefüggésben mi az, ami a szívét-lelkét nyomja az iparág ügyeivel kapcsolatban. Beszéltek gondokról, bajokról, nehézségekről, voltak kritikus megjegyzéseik az elmúlt öt évet, az elmúlt évtizedet illetően, de pontosan azért találkoztunk, mert a véleményükre voltunk kíváncsiak, a felvetéseikről akartunk beszélgetni. Világossá tettem, hogy nem infokommunikációs árnyékminiszter vagyok, nekem az intézményesített társadalmi párbeszédnek azt a formáját kell előkészítenem, megszerveznem, ami a nemzeti konzultáció, és amelynek témája az internet és a digitális fejlesztés.

A szó legjobb értelmében minden konkrét ügyben postása, és nem a lobbistája vagyok az iparágnak. Ezt a szerepet mindenki el is fogadta. Nyilvánvalóan az egész folyamat előkészítése kapcsán tájékozódtunk, elébe mentünk a nem feltétlenül az intézkedések hiányából fakadó, hanem sokszor a helyzetből adódó problémáknak. Magyarán a partnereink, az iparági képviselők, a civil szervezetek, érdekképviseletek nem azt látták, hogy mi csak a szépről szeretnénk beszélni, és a szőnyeg alá akarnánk söpörni a nehézségeket. Reális helyzetképből indult mindig a beszélgetés, egyszerre szerepeltek gondok, bajok, pozitívumok, negatívumok, jó kormányzati kezdeményezések, rossz kormányzati döntések, helyes kormányzati elképzelések és elmaradt döntések.

Ilyen értelemben nem alakult ki az az érzés, hogy mi elhárítjuk magunktól a problémákat, és végül nem marad más hátra, mint Tiborc panaszaként elmondani, hogy kedves Tamás, nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, de azért itt is gond van, ott is gond van. Nem úgy indult a beszélgetés, hogy mi feltétlenül azt szerettük volna elfogadtatni, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaán a magyar digitális ökoszisztéma élete, és nincs itt semmi probléma. Hozzáteszem, hogy ez sokat segített a beszélgetésekben. Nem volt tehát Tiborc panasza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!