A pápa politizál

2015. május 21. 10:57

A magyar liberális baloldal végiggondolatlan politikai paneljei közt a legidegesítőbb volt az, amikor számon kérték a keresztény egyházakon, hogy az állam és az egyház szétválasztását követően is „politizálnak”.

2015. május 21. 10:57
Vári György
Népszabadság

„A magyar liberális baloldal végiggondolatlan politikai paneljei közt a legidegesítőbb volt az, amikor számon kérték a keresztény egyházakon, hogy egy szekuláris államban, az állam és az egyház szétválasztását követően is »politizálnak«. Mintha a tanításnak, az Igének tényleg semmi mondandója nem volna arról, ami körülöttünk történik.


Akik ezt hajtogatták, bizonyára elégedetlenek Róma püspökével, Ferenc pápával is, aki – erősen leegyszerűsítve a dolgot – nem a konstantini fordulat, nem a Trón és az Oltár Szövetségének jegyében, hanem az evangéliumi radikalizmus szellemében politizál hatalmas lendülettel, még ha a konkrét világpolitikai gesztusaitól, amelyekkel szintén nem fukarkodik, el is tekintünk. Elutasítja a »teodícea« hagyományát, amely Isten üdvtervébe illesztené, és ezzel jóvá is hagyná az emberi szenvedést: mindig azt feleli, ha ezzel szembesítik, hogy az ártatlanok temérdek szenvedésére nem lehet »jámbor« vallásos választ adni, hogy mindez az égre kiált. (...)

De ebből is sejthető, hogy nincs senki, jóformán egyetlen politikai szereplő sem Magyarországon, aki akár csak megközelítené a római katolikus egyház fejét, ezt a hatalmas és tekintélyes embert politikai radikalitás tekintetében. A magyar egyház szót fogadott: nem politizál. Nincs egyelőre álláspontja sem a katolikusoknak, sem a reformátusoknak bevándorlásügyben, és a kormány – némileg módosítva – át is vette a régi ballib klisét: tudjuk jól, ők is azt gondolják, hogy a civil és társadalmi szervezetek foglalkozzanak kertépítéssel vagy szervezzenek tűzoltózenekart, de a »politikába« ne avatkozzanak, az a kormány dolga.

Ferenc állítólag tervezett, egyházon belüli reformjairól nincs sem módja, sem joga véleményt mondani a hozzám hasonló kívülállóknak. Viszont az, hogy »politizál«, lelkesítő. Szabad és érdemes politizálni. Hajrá!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2015. október 15. 16:12
Furcsa látni, hogy Vári Györgyök politikai-kulturális álmaikat már nem egy Konrádra vagy Lukácsra, hanem a Vatikán fejére, Ferenc pápára vetítik ki.
kispufi
2015. július 10. 15:19
tehát a pápa dicséretének a lényege, hogy a magyar egyházi kar en bloc miért nem áll be az életidegen, polkorrekt ballib mantra zsolozsmázói közé. pedig hát vannak történelmi okok, az ilyeneket szeretitek is, mint a mazsolát a puncsfagyin, csak hát az meg áll a gombócból, tölcsérből, minden összetevők egységéből, úgyhogy lehet mazsolázni, csak épp akkor ne hidd azt, hogy puncsfagyit eszel.
Csomorkany
2015. július 10. 15:19
Így valahogy.
Antigoné
2015. június 07. 12:41
Vári György csak írni (meg nyilatkozni) szeret, olvasni nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!