Egyablakos

2015. május 08. 13:11

A normális diskurzust kérjük számon a hatalomtól, és észre sem vesszük, hogy éppen ezt sikerült kiölniük a mi mindennapjainkból is.

2015. május 08. 13:11
Tamás Ervin
Népszabadság

A hatalom rövid távú szempontjait hasznosítja ez a gyakorlat, ezért vannak, akiknek imponál, a politika művészeteként emlegetik, ahogy kiöli a civil kezdeményezéseket, takarékra teszi a szabad szellemet – és ahogy ehhez minden szinten megtalálja lelkes végrehajtóit, korlátolt túlteljesítőit, az eddig jobbára a szürke zónába meghúzódottakat, akik sértetten, buzgón és ostobán törlesztenek. Műhelyeink egyike-másika olyanná vált, mint tüntetéseink többsége: fáradttá, kiégetté, formálissá vagy éppen gyűlölködővé, ami szintén nehézzé tesz bármiféle építkezést. A kiugró teljesítmények is csak ritkán képesek átütni a magasra húzott falakat, s azok sem indukálnak váltást, változást – inkább a különállást reklámozzák. Túl egyszerű volna Makk Károly panaszából csupán egy idős művész nosztalgikus sóhaját kihallani. Bár tény, hogy mindannyiunk számára kényelmesebb.

A hatalom rövid távú szempontjait hasznosítja ez a gyakorlat, ezért vannak, akiknek imponál, a politika művészeteként emlegetik, ahogy kiöli a civil kezdeményezéseket, takarékra teszi a szabad szellemet  és ahogy ehhez minden szinten megtalálja lelkes végrehajtóit, korlátolt túlteljesítőit, az eddig jobbára a szürke zónába meghúzódottakat, akik sértetten, buzgón és ostobán törlesztenek. Műhelyeink egyike-másika olyanná vált, mint tüntetéseink többsége: fáradttá, kiégetté, formálissá vagy éppen gyűlölködővé, ami szintén nehézzé tesz bármiféle építkezést. A kiugró teljesítmények is csak ritkán képesek átütni a magasra húzott falakat, s azok sem indukálnak váltást, változást – inkább a különállást reklámozzák. Túl egyszerű volna Makk Károly panaszából csupán egy idős művész nosztalgikus sóhaját kihallani. Bár tény, hogy mindannyiunk számára kényelmesebb.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. május 08. 19:26
én tőled kérem számon,itt tudnak beszélgetni az emberek,oldaltól függetlenül
tango47
2015. május 08. 15:35
jav: hozza
tango47
2015. május 08. 15:35
Ismétlés a tudás anyja? Azért kicsit túlértékeli azzal a Mandi ezt a posztot, hogy kétszer is lehotta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!