Lengyel lecke

2015. május 12. 07:37

Ha a protestszavazatokat nézzük, akkor a lengyelek mintegy negyede utasítja el az elmúlt negyedszázadban kialakult, sokak szemében közben a rugalmasságát elvesztő rendszert, amely mind kevésbé reagál az egyre szaporodó kihívásokra.

2015. május 12. 07:37
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„Az eredmény elgondolkoztató. A sokáig a baloldalra kihegyezett, majd azt marginalizálva az önmaga bebetonozásával és a jobbról érkező kihívással elfoglalt hatalom belefáradt győzelmeibe, elveszítette a lendületét, miközben elérte a sokáig kormányzókra mindenütt leselkedő veszély, egyre kevésbé tudott ellenállni a korrupció csábításának. A PO megfáradására adott válasz, hogy a rendszerváltás utáni lengyel elnökválasztások történetében a legalacsonyabb, 49,4 százalékos volt a részvételi arány, s még ennél is hangosabb figyelmeztetés a Kukizra leadott több mint húsz százalék.

Ha a protestszavazatokat nézzük, akkor a lengyelek mintegy negyede utasítja el az elmúlt negyedszázadban kialakult, sokak szemében közben a rugalmasságát elvesztő rendszert, amely mind kevésbé reagál az egyre szaporodó kihívásokra. Így arra, hogy az elismerésre méltó makrogazdasági mutatók ellenére is csak mélyülnek a lengyel társadalmon belül, a régiók és a generációk között a törésvonalak. Ebben a helyzetben pedig egyre többen hallják meg, ha valaki szakítva a rutinnal, a mutyizással, »vissza akarja adni az államot« nekik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2015. május 12. 10:32
A politikusellenes Kukiz sikerét meglovagolva most pártot alapít, vagyis politikussá válik, tehát az elitellenes populizmusok két lehetséges korai halálának egyikét fogja felmutatni... :-)
egyetmondok
2015. május 12. 09:16
Arra kell figyelni,hogy ki ígéri leghangosabban, hogy visszaadja az államot a népnek. Nem kétséges,hogy az fogja először hazavinni.
bini
2015. május 12. 09:06
Azért a gazdasági lendület Sem a régi, ráadásúl a lengyel társadalomnak a hatalom USA vazallusává tevő hatalommal van inkább baja. Nem értenek egyet az Ukrán válságban betöltött szerepével, valamint az oroszokkal szembeni folyamatos hecckampánnyal, aminek hatása érezhető a lengyel gazdaságban. Elegük van főleg a fiataloknak a háborús uszitásból, valamint az eu-ból is, hogy Lengyelország szinte lement kutyába, hogy a súlyának megfelelő poziciót foglaljon el Brüszelben ami igaz, hogy Tuszk személyében látszólag bekövetkezett, de ismert Tuszk karizma nélküli langyos politikája kit vezetnek és őnálló karakteres politikát képtelen folytattni, mert alkalmatlan rá. Nem véletlen, hogy a fiatal "bit-nemzedék" rendszerellenes, rendszerkritikus nyomott egy fricskát a hatalomnak. A mai lengyel és Magyar helyzetet nem lehet azonos platformra hozni, mivel a V-IV.-en belül is nézeteltérések vannak főleg az orosz ukrán helyzet kezelése kapcsán, s feltételezhető, hogy lengyelországban is ez nyomta rá bélyegét a KE választásra.
KannibálTatárÚr
2015. május 12. 09:02
Ezek a lengyelek is hülyőlnek. Azt hiszik, hogy Lengyelország a lengyeleké. Illiberális banda!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!