Kisebbségvédelem vagy államvédelem?

2015. május 06. 20:42

A Velencei Bizottság elnökének, valamint a román külügyminiszternek az értékelése a román kisebbségvédelmi rendszerről már csak azért sem lehet helytálló, mert még a meglévő jogszabályok betartása terén is súlyos gondok merülnek fel.

2015. május 06. 20:42
Nemzetpolitikai Kutatóintézet
Nemzetpolitikai Kutatóintézet

„Románia Külügyminisztériuma, valamint a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE)2015. április 30-án konferenciát szervezett abból az alkalomból, hogy Románia húsz ével ezelőtt ratifikálta az Európa Tanács keretében kidogozott és elfogadott Keretegyezményt a Nemzeti Kisebbségek Védelméről. Meglátásunk szerint a konferencia megszervezésének körülményei, valamint az ott elhangzottak meglehetősen jól illusztrálják Románia kisebbségpolitikáját: miközben a román külügyminiszter modellértékűnek nevezte az ország kisebbségekkel kapcsolatos politikáját és hangsúlyozta, hogy annak lényege az érdekeltek bevonása a döntéshozatalba, a konferenciára meg sem hívták az ország legnagyobb nemzeti kisebbségének érdekvédelmi szervezetét, az RMDSZ-t. Hasonlóképpen nem küldtek meghívót a román állam kisebbségkutatással foglalkozó tudományos kutatóintézetének, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézetnek sem.


A konferencián felszólalt Gianni Buquicchio, az Európa Tanács (ET) független
alkotmányjogászokból álló tanácsadó testületének, az ún. Velencei Bizottságnak az elnöke, aki – mielőtt a BBTE díszdoktorává avatták – kifejtette: bár az általa vezetett intézménynek nem feladata az egyes országok kisebbségvédelmi rendszerének monitorizálása, úgy tapasztalta, hogy Románia kiemelten figyel a Keretegyezménynek és más nemzetközi dokumentumoknak a betartására. (...)

A Velencei Bizottság elnökének, valamint a román külügyminiszternek az értékelése a román kisebbségvédelmi rendszerről már csak azért sem lehet helytálló, mert – amint arra a két szervezet is rámutatott – számtalan ügy jelenleg is megoldatlannak tekinthető, sőt, még a meglévő jogszabályok betartása terén is súlyos gondok merülnek fel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. május 06. 23:47
Gianni Buquicchiot megvették a szőrösnyelvűek. Mi legfeljebb megvetjük.
Ellensúly
2015. május 06. 23:32
Bezzeg ha a román pártoknál jóval mérsékeltebb Jobbik kerülne hatalomra, a Velencei Bizottság nem így kezelné az ügyeket.
alex.leopardi
2015. május 06. 22:46
a románok félnek,fogadjátok el nekem,köztük élek
luga
2015. május 06. 22:39
Pontosan annyit ér a "Velencei Bizottság" is, mint amennyit a legutóbbi kisebbségekkel foglalkozó romániai konferencia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!