A száraz vagina helyére

2015. május 31. 11:36

A pályám elején bizony jól jött a nyelvnek ez a diszkrét nemtelensége, hiszen én sok szerelmes verset írtam. Bár a cenzorok is tudták, hogy kikhez szól, így könnyebb volt elsiklaniuk fölötte. Interjú.

2015. május 31. 11:36
Nádasdy Ádám
Nádasdy Ádám
Népszabadság

– Nem ezzel akartam kezdeni, de Orbán Viktor minapi vélekedése a melegekről mégis iderángatja az aktuálpolitikát. Mit szólt hozzá?

– Felszínes, nyegle nyilatkozat volt. Leesne a korona a fejéről, ha egy szolidáris gesztust tenne a melegek felé…? De sajnos a politikusoknak ez a mestersége, nem? Évezredek óta. Arról színlel tudást, amihez nem ért. Jobban örültem volna, ha nem említ meg minket. Ha nem beszél ilyen hányavetin olyasmiről, ami nekem fontos.

- Nekem sokkal inkább az maradt meg a tétova mondatokból, hogy mennyire nincs nyelvünk a melegekről szóló világos (köz)beszédhez.

– Nem is nyelvnek mondanám ezt, hanem beszédmódnak. Vagy régiesebb kifejezéssel retorikának, bár erről a laikusoknak inkább az üres szónoklat jut az eszükbe. Nos, lehet, hogy Orbán úrnak nincs nyelve a melegekről való világos beszédhez, de sokaknak azért szerencsére van. Például David Cameron angol miniszterelnöknek, aki nemrég azt mondta: »Én éppen azért támogatom a melegházasságot, mert konzervatív vagyok. A házasság bármilyen formája, két ember kölcsönös elköteleződése, felelősségvállalása, kapcsolatuk legalizálása klasszikus konzervatív érték.« Ez világos beszéd, ez az értelmes polgári konzervativizmus. (…)

– A magyar rejtőzködő nyelv, nem tesz különbséget ő és ő között, ahogy mondjuk az angol vagy a német. Hátráltatta, vagy segítette ez?

– A pályám elején bizony jól jött a nyelvnek ez a diszkrét nemtelensége, hiszen én sok szerelmes verset írtam. Bár a cenzorok is tudták, hogy kikhez szól, így könnyebb volt elsiklaniuk fölötte. Hogy úgy mondjam, nem könyökölt ki a szövegből. Ebben a könyvben viszont már ügyelnem kellett ugyanezen indokok miatt, hogy ne is fedjen el semmit. Így néha direkt kiírtam, hogy „a fiú”, vagy férfi neveket kreáltam: Géza, András. Hogy ne legyen félreértés. Én is olyan legyek, mint az imént említett bátor hallgatóm.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. június 01. 08:03
...jóvan, a napi holokausztos poszt után itt a homokos poszt. A posztfeminista poszt még hiányzik, hogy teljesítsük a piszi követelményeket....
tevevanegypupu
2015. május 31. 22:01
David Cameron is tévedhet ugyebár, a melegek házasságával kapcsolatban például. Mert ez nem polgári konzervatív érték, noha kétségtelen, hogy sok a konzervatívok között is a meleg. És egy ilyen vén, romlott franc - nem azért mert meleg - hanem azért mert szisztematikusan mindent megtett azért, hogy fiatal kamaszokat megbolondítson és megrontson, különben se nyilatkozzon konzervatív értékről, mert gőze sincs arról, hogy az mi. Írhat bármit különben ami jelenleg a sok hülye sznob szerint jó, de nagyon valószínű, hogy nem a klasszikus irodalomban marad majd meg, sokkal inkább a pornólapokban amiket wc-ben olvasgatnak. Lehet valaki tehetséges, vonzó sőt zseniális is, de mit sem ér az egész, ha szar alak mellette. És az irodalomtörténet ezt egy idő után oda is teszi ahova való. Egy száraz segglyukba.
Peter8811
2015. május 31. 20:31
Szerintem a buziknak kellene kárpótlást kapni a heteróktól az antihomoszekszualizmus miatt. Heller Ági néni és TGM Miki bácsinak kellene 500 milláért suftuningban vizsgálni az antihomoszekszualizmust.
balbako_
2015. május 31. 19:53
Ehhez gyomor kell....Mostantól csak buzik fognak szerelmes verseket fabrikálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!