A Jobbik néppártosodásának dilemmái és buktatói

2015. április 28. 13:33

Nem véletlen a párton belüli zavar és értetlenkedés: a kommunikációs mérséklődés ugyanis a párt egyik fő üzenetét és stratégiai előnyét veszi el.

2015. április 28. 13:33

Míg a radikális keménymagnak már a mérséklődés gondolata is idegen lehet, e stratégia a középen megcélzott választók szempontjából is komoly hitelességi kérdést okozhat. A stílusbeli mérséklődést lehet demonstrálni kiskutyás vagy családias kampányfotóval, lehet békéről beszélni egy évértékelőben, ám a döntő momentum az lesz, hogyan kezeli Vona Gábor az ezzel ellentétes – és a Jobbik korábbi szellemiségét megerősítő – kommunikációs elvárásokat. Meddig működik Vona üzenete, ha közben Schneider Tamás lakossági fórumokon arról beszél, hogy a párt kommunikációjának lényege a lavírozás, és neki mint képviselőnek vigyáznia kell, nehogy kimondja azt, amitől megijed a kevésbé radikális választópolgár?

Nem véletlen a párton belüli zavar és értetlenkedés: a kommunikációs mérséklődés ugyanis a párt egyik fő üzenetét és stratégiai előnyét veszi el. A Jobbik kompetenciáját a választók eleve nem a megoldásaiban, sokkal inkább a nyílt problémafelvetésében látták. A Jobbikhoz köthető ügyekben nem a párt szakpolitikai javaslatait díjazták a választók, sokkal inkább azt, hogy a többi politikai párthoz képest a Jobbik beszélt ezekről az ügyekről. A stílusbeli mérséklődés ezzel a stratégiával szakít, ha a »Kimondjuk-Megoldjuk« szlogen helyett az elhallgatás, máshogy csomagolás váltja fel a Jobbik kommunikációját. Ez viszont alapvetően megkérdőjelezi azt, hogy a Jobbik más, mint az eddigi, »lejáratódott« pártok.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radical
2015. április 28. 17:16
Már tényleg csak sírva röhögök hogy ezek a nagy elemzők meg megmondó emberek miket találnak még ki a Jobbikkal kapcsolatban! :) Egyszer puha egyszer náci most ezért nem nő a tábora most azért nő van üveg plafon meg nincs...... Nevetséges! :))) A Jobbik meg csak erősödik szép lassan tovább ha tetszik ha nem!
disfear
2015. április 28. 15:52
Nem értek teljesen egyet Rolanddal. 1. A Jobbik mostani sikerét, pont, hogy a "néppártosodással" járulékos kommunikációs változás biztosította. 2. A "Kimondjuk. Megoldjuk"-elv érvényesíthető a nyílt zsidózás és a nyílt cigányozás nélkül is. 3. Ez a modor szerintem (mármint a radikális stílus szóhasználata) nem feltétlenül ijeszt el olyan sok eddigi szavazót. Persze, sokan voltak akik mint radikális keménymaga a pszeudo-fasiszta és pszeudo-náci szimbolikát (nem értékítélni akarok ezzel) szerette a Jobbikban. De ez szerintem a szavazóbázishoz képest kevés ember. 4. Ebból kiindulva szerintem ez a cikk megint abból a tévhitből indul ki, hogy a Jobbik-szavazók nagyrésze skinhead, náci stb. Az én véleményem (persze ez nyilván inkább empirikus szóval ezért elnézést), de nem feltétlen, hogy az a politikailag eddig elhanyagolt, az előző rezsimekben csalódott igen aktív réteg amúgy önmagában Jobbik nélkül szélsőjobboldal-felőli eszméket vallott volna. Ez csak úgymond "járulékos" többlet volt, amikor a Jobbik megjelent a palettán. (tehát elfogadták a burkolt vagy épp nyílt rasszizmust, mert legalább valaki foglalkozott a problémáikkal) Tehát ha egyrészt politológia kutatások szerint se szélsőjobboldali a Jobbik szavazók nagy része, akkor nyugodtan elhagyhatja a jobbik a radikális jelzőket, és mégis fenntarthat egy Fidesznél jobbosabb, erősen nacionalista néppárti arculatot.
Péter Gábor Bátor Tábor
2015. április 28. 14:02
A Jobbik táborán nincs mit gondolkozni: büdös bunkók, utolsó söpredék, az ország legalja. Ez az egyetlen helyes mód, ahogy nézni szabad őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!